Bedrijfsleven mist kansen op het gebied van digitalisering

Digitalisering biedt strategische kansen en heeft een positieve impact op de bedrijfsvoering

Zakelijk Nederland moet digitaal een flinke slag slaan. Meer dan de helft van de bedrijven is daar inmiddels van doordrongen: bij hen heeft digitalisering een (zeer) hoge prioriteit. Dat blijkt uit een onderzoek dat Blauw Research in opdracht van KPN uitvoerde. Een positieve ontwikkeling, want digitalisering biedt strategische kansen en heeft een positieve impact op de bedrijfsvoering. Maar we zien ook nog barrières voor digitale transformatie in het Nederlandse bedrijfsleven. Wat zijn de drijfveren en drempels om digitale stappen te zetten? En hoe kijken medewerkers eigenlijk tegen deze ontwikkelingen aan?

De meerwaarde van digitaliseren
Nieuwe ICT-technieken, zoals cloud, blockchain en het Internet of Things. Kortom: digitale transformatie. Het zorgt voor efficiëntere processen en maakt (samen)werken gemakkelijker. Met betere dienstverlening tegen lagere kosten én meer  tevreden klanten als resultaat. Reden genoeg om in de actie te komen. Inmiddels stapte bijna driekwart van de ondernemingen minder dan twee jaar geleden over op nieuwe technologieën. En hoewel de digitale ontwikkelingen in veel Nederlandse bedrijven dus nog in de kinderschoenen staan, heeft het inmiddels wel bij 56 procent van de ondernemingen (top)prioriteit. De volgende aspecten achten zij daarbij het belangrijkst.

Top 3 – Drijfveren zakelijke digitalisering

  1. Kostenreductie
  2. Betere operationele processen
  3. Grotere klanttevredenheid

Veel ondervraagde bedrijven zien zakelijke digitalisering echt als meerwaarde. Je zou verwachten dat als de resterende 44 procent zich van die meerwaarde bewust wordt, ze direct zouden volgen. Toch is dat niet het geval. Maar wat houdt ze eigenlijk tegen?

Top 5 – Drempels zakelijke digitalisering

  1. Verouderde ICT-systemen
  2. Andere ontwikkelingen hebben hogere prioriteit
  3. Zorgen over IT-security
  4. Onvoldoende kennis/kunde
  5. Onvoldoende budget

Minder handmatige handelingen en meer geautomatiseerde processen. Dat betekent onder andere dat bedrijven hun oude ICT-systemen de deur uit moeten doen. En dat blijkt in 22 procent van de gevallen de bottleneck te zijn om níet te transformeren. Zij koesteren de systemen die ze hebben, omdat ze weten dat die werken. En omdat ze niet weten hoe ze hun digitale transformatie vorm moeten geven, blijft alles bij het oude.

Medewerkers positief
Hoewel sommige bedrijven dus nog wat terughoudend zijn, zijn zeven op de tien medewerkers positief over digitale transformatie. Ze realiseren zich dat deze ontwikkelingen hun werk binnen vijf jaar zal veranderen of in sommige gevallen zelfs overbodig zal maken, maar zien vooral mogelijkheden. Snellere en effectievere processen. Betere en efficiëntere contacten met de klant. Onnodig werk dat wegvalt. Aan hen zal het dus niet liggen.

Digitale toekomst
Bent u klaar voor een digitale toekomst en wilt u weten hoe u digitalisering kunt inzetten om uw bedrijfsprocessen en klantcontacten te verbeteren? Download dan het whitepaper digitaal meesterschap