7 trends in nieuwe technologieën

Artificial Intelligence, blockchain en Internet of Things roepen vragen op

Nieuwe technologieën maken ons leven makkelijker. Artificial Intelligence, blockchain en Internet of Things. We zijn efficiënter, voelen ons veiliger en zijn bereikbaarder dan ooit. Toch roepen deze ontwikkelingen ook vragen op. Brengen ze onze privacy in gevaar? Worden computers slimmer dan wij? Wat voor een impact hebben ze op de samenleving? En op uw bedrijf? Om technologische kansen en uitdagingen te doorgronden, zette KPN de boeiendste trends in het gratis te downloaden Technology Book op een rij.

Trend 1: Data-driven society
In de toekomst delen bedrijven, overheden en particulieren op grote schaal data, om de samenleving beter te organiseren én veiliger te maken. Als we het dataverbruik mogen geloven, komt zo’n ‘data-driven society’ steeds dichterbij. De afgelopen vijftien maanden groeiden de datastromen over Nederlandse netwerken even snel als de afgelopen vijftien jaar. Maar de échte doorbraak van de data-driven society komt pas als dataverzameling en -gebruik goed zijn gereguleerd.

Trend 2: Meer data dan ooit
Alle data die we versturen en ontvangen vragen veel van onze verbindingen. In 2025 kan het huidige glasvezelnetwerk in Nederland de hoeveelheid data al niet meer verwerken. We moeten dus op zoek naar nieuwe technologieën om de netwerkcapaciteit te vergroten. Bijvoorbeeld met Photonics of een 5G-netwerk.

Trend 3: Privacy beschermen
Maar hoe beschermen we onze privacy in de data-driven society? Toekomstige Quantum Computers kraken de simpele wachtwoorden van nu binnen enkele seconden. Daar moeten we ons op voorbereiden. Met Mobile Connect bijvoorbeeld. Een tool die KPN samen met GSMA naar Nederland brengt en waarmee u een identiteitscontrole uitvoert met uw smartphone. Het bundelt de kracht van verschillende apparaten, waardoor de hack van één apparaat geen risico vormt voor de dataveiligheid.

Trend 5: Intelligente technologie
En hoe bescherm je data tegen computers zelfs? In de nieuwste sciencefiction films nemen computers met behulp van Artificial Intelligence de wereld over. Zo ver zal het niet komen, maar er zijn al apparaten die aan de hand van data complexe taken uitvoeren. Het is een ontwikkeling die snel gaat, want dankzij Machine Learning verbeteren de apparaten zichzelf. Zo bouwde Google een systeem dat aan de hand van stemfragmenten leert praten als een mens. De scheidslijn tussen computer en mens wordt steeds dunner.

Trend 6: Maakbare realiteit
Dankzij Mixed Reality (MR) zetten we ook onze fysieke omgeving moeiteloos naar onze hand, met een slimme combinatie van Virtual Reality en Augmented Reality. IKEA biedt klanten al de mogelijkheid om meubelen vóór aankoop in hun eigen huiskamer te ‘projecteren’. Ook voor bijvoorbeeld teleconferenties en medisch en technisch personeel opleiden zijn er legio toepassingsmogelijkheden te bedenken.

Trend 7: Gekoppelde systemen
Nieuwe toepassingen ontstaan vaak uit een combinatie van verschillende bestaande technologieën. Dat geldt voor mixed reality en data-driven society, maar zeker ook voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Door innovaties te koppelen, kunnen we nu al gebruik maken van Connected Driving. Voertuigen bellen zelf de hulpdiensten na een ongeluk en via Flitsmeister ontvangt u live-informatie over flitspalen.

KPN Technology Book
In het KPN Technology Book bundelden we de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie. Om deze ontwikkelingen praktisch inzetbaar te maken, moeten we ideeën en ervaringen met elkaar blijven delen. Een voortdurende dialoog over kansen én uitdagingen is cruciaal. Samen slagen we erin het maximale uit al die technologie te halen.

Wilt u meer weten over de tech-trends die uw bedrijf en de samenleving veranderen? Download gratis het Technology Book van KPN.