Adviseren kan niet zonder actief te luisteren

Adviseren kan niet zonder actief te luisteren

Sinds januari 2022 zijn wij lid van het internationale communicatienetwerk IPREX. Eind maart vertrokken Roos en ik naar de prachtige hoofdstad van Finland, Helsinki, voor de IPREX Emerging Leaders Conference. Deze conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door één van de bureaus en is speciaal voor de volgende generatie leiders waarbij je internationale collega’s ontmoet, netwerkt en samen nadenkt over de PR branche van de toekomst. Het Finse PR bureau Manifesto hostte de conferentie en verwelkomde alle leden van IPREX met open armen. Tijdens de conference leerden we o.a. meer over hoe je een effectieve en empathische leider kunt zijn, maar ook hoe je goed communiceert én luistert zodat je beter kunt adviseren.

Wendy Bateman, trainer bij Choose U Coaching, gaf één van de workshops, die draaide om goede communicatie en wat daarvoor nodig is. Ze vertelde daarbij over vier manieren van luisteren. Interessant om bij stil te staan en erg herkenbaar in alle situaties. We delen ze graag met je.

  1. Passief luisteren. Doen we allemaal weleens. Denk maar aan het moment dat iemand een verhaal vertelt en je wordt afgeleid door appjes. Je luistert met een half oor naar het verhaal en leest ook je gemiste appjes op je telefoon terwijl je ‘ja’ blijft knikken.
  2. Onderbroken luisteren. Je luistert wel, maar alleen om je eigen verhaal te vertellen. Midden in een zin van je gesprekspartner breek je in om uit enthousiasme te reageren dat je daar bijvoorbeeld ook bent geweest. Jouw ervaringen spelen een grote rol in plaats van het verhaal van de ander.
  3. Luisteren om het eens of oneens te zijn. Je wacht op specifieke informatie over het eens of oneens zijn met een standpunt en daardoor vergeet je te luisteren naar alle overige informatie. Door het selectieve luisteren mis je belangrijke informatie.
  4. Actief luisteren. Luisteren zonder aannames, niet oordelen vanuit eigen ervaringen, maar wel inleven door het stellen van open vragen.

We kunnen alleen helpen als we actief luisteren naar elkaar. Dat geldt voor ons als consultants, maar natuurlijk ook in je privéleven. Actief luisteren kun je jezelf aanleren door middel van een aantal simpele trucjes volgens Wendy. Hieronder delen we er een paar die je in een volgend gesprek direct kunt doorvoeren:

  • Stel open vragen: wat is de reden dat je… Probeer ‘waarom’ te vermijden want dat kan aanvallend of oordelend overkomen. Het stellen van open vragen opent juist weer een discussie.
  • Vat het verhaal samen door het verhaal te herhalen in eigen woorden nadat je geluisterd hebt.
  • Stiltes. Soms voelt het wat ongemakkelijk, maar het is goed om soms een stilte van 3 seconden te laten vallen zodat het de spreker uitnodigt om meer te vertellen.

De inzichten, inspiratie en concrete tips gebruiken we in ons dagelijks werk als PR consultants, maar ook om in de toekomst een goede leidinggevende te worden en voor ons team een veilige werkplek te creëren. Een hele waardevolle workshop, waar we regelmatig met veel plezier aan terugdenken en waarvan we de handvaten dagelijks proberen toe te passen!