Cadeautjes geven aan juf of meester niet gebruikelijk

Op 5 oktober is het Internationale Dag van de Leraar

Juf merci bedanken meester

Hoevelaken, 3 oktober 2018 – Op 5 oktober is het Internationale Dag van de Leraar: een dag waarop juffen en meesters wereldwijd in het zonnetje worden gezet om ze te bedanken voor hun inzet. Nederlandse ouders bedanken juffen en meesters wel, maar zijn nog niet gewend om daarbij ook een aardigheidje te geven, blijkt uit onderzoek* van merci. De chocoladespecialist roept ouders dan ook op om de juf of meester van hun kind extra te bedanken op deze dag.

Op de Internationale Dag van de Leraar wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van goed onderwijs. In Nederland wordt op deze dag ook de Docent van het Jaar bekend gemaakt. Het is dus de perfecte dag om de juf of meester extra te bedanken. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 7% van de ouders de juf of meester aan het einde van het schooljaar bedankt met een cadeautje. En dat is zonde, vindt merci. Want het krijgen van een bedankje is leuk: een derde van de Nederlanders voelt zich gewaardeerd als ze een bedankje krijgen, een kwart voelt zich verrast en 21% voelt zich blij. Dus reden genoeg om deze dag, en eigenlijk alle andere dagen in het jaar, de leerkrachten te laten zien dat we ze waarderen!

Vaker een bedankje geven
Niet alleen leraren verdienen het om eens extra in het zonnetje gezet te worden, denk ook eens een de oppas, schoonmaakster of hulpouder op school. De top vijf personen die we in Nederland het minst vaak een bedankje geven zijn:

  1. De schoonmaakster (5% van de Nederlanders geeft zijn of haar schoonmaakster af en toe een cadeautje om hem of haar te bedanken)
  2. De oppas (6%)
  3. Ouders die extra helpen op school zoals een luizenmoeder of klassenouder (6%)
  4. De juf of meester (7%)
  5. Collega’s (14%)

Dus geef deze week de juf of meester eens een bosje bloemen, chocola, of een mooie tekening om ze te laten zien hoe belangrijk ze voor ons zijn en dat we ze waarderen! En vergeet natuurlijk ook de schoonmaakster, oppas, klassenouder of je favoriete collega niet. Ook zij vinden het leuk om een extraatje te krijgen. En zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan iemand blij maken?

* Onderzoek naar het bedankgedrag van volwassen Nederlanders (n = 1035, CBS representatief op de variabelen leeftijd en sekse) in opdracht van merci.