Twee derde Nederlanders ervaart mismatch met voedingsexpert

Mismatch

Amsterdam, 12 januari 2023 – Bijna twee derde van de Nederlanders (65%) die hulp zoekt op het gebied van een gezonde leefstijl heeft wel eens een mismatch ervaren tijdens een behandeling. Dat blijkt uit onderzoek* van wetenschappelijk platform Gezondeten.nl naar de ervaringen van consumenten met zorgverleners. Het gaat dan om een behandeling bij een diëtist, voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en/of leefstijlcoach. De resultaten laten dus zien dat maar liefst twee derde van Nederland niet de juiste hulp bij gezond eten en leven krijgt. Dit staat een gezonde leefstijl in de weg. Een zorgelijke situatie volgens Martijn Pothof, initiatiefnemer van Gezondeten.nl.

70% van de Nederlanders geeft aan dat ze moeite hebben met het vinden van een diëtist, voedingsconsulent of leefstijlcoach die bij ze past. Of ze nou begeleiding zoeken bij een eetstoornis, willen afvallen of juist willen aankomen. Veel genoemde oorzaken van een mismatch zijn een verschil in visie en een niet passende aanpak van de behandelaar, waardoor resultaat uitblijft. Andere veelvoorkomende oorzaken van een mismatch zijn een verkeerde specialisatie, geen klik en een gebrek aan kennis.
 

De juiste zorg op de juiste plek

Redenen waarom het moeilijk is om passende begeleiding te vinden lopen uiteen. Nederlanders vinden vooral het verschil tussen diverse hulpverleners onduidelijk. Dat snapt Pothof wel: “Wat doet een gewichtsconsulente precies? En wat is dan het verschil met een diëtist? Deze onduidelijkheid staat de zoektocht naar passende begeleiding echt in de weg. Daarnaast geven respondenten in het onderzoek aan dat ze een plek missen waar ze verschillende hulpverleners met elkaar kunnen vergelijken. Ze worden vaak doorverwezen door bijvoorbeeld de huisarts. En hebben vervolgens geen idee bij wie ze nou precies terecht komen.”
 
Er zijn ontzettend veel goede hulpverleners op het gebied van voeding en gezondheid. Maar zelf een vergelijking maken tussen verschillende aanbieders om te checken wie er bij je past is lastig. Sterker nog: er is geen plek om dit te kúnnen doen. Ga maar eens 5 diëtisten vergelijken via Google. Dat kost je veel tijd en levert je weinig op. Pothof: “Voor veel mensen is het dus ingewikkeld om een voedingsexpert te vinden die bij ze past. Dit is zorgelijk om te zien. Wij willen dit probleem oplossen en zorgen voor de juiste zorg op de juiste plek.”
 

Matching tool

Om Nederlanders zo goed mogelijk te begeleiden naar passende hulp, introduceert Gezondeten.nl een gratis matching tool. Deze online tool matcht consumenten met de voor hen passende voedingsexpert. Pothof licht toe: “Het is onze missie om Nederland gezonder te maken. Onze matching tool maakt het eenvoudig om begeleiding te vinden die perfect aansluit bij de specifieke wensen en behoeftes van de klant.” De tool werkt als volgt. Voedingsexperts maken een profiel aan waarin ze aangeven wat hun aanpak, specialisaties, opleidingen en expertises zijn. Potentiële klanten geven aan wat hun behoeftes en verwachtingen zijn. De behoeftes en verwachtingen van de klant worden vervolgens gematcht met de expertise en specialisaties van de aangesloten experts. Op deze manier wordt er een perfecte match gecreëerd.