5 tips voor werkgevers om video efficiënt te gebruiken in het recruitmentproces

50% van alle traffic op mobiel is video

Recruitment-PR

Amsterdam, 8 maart 2018 – Nu de arbeidsmarkt alsmaar krapper wordt moeten werkgevers alle zeilen bijzetten om goed personeel te vinden én te houden. Om de juiste kandidaten te bereiken moeten werkgevers ook steeds creatiever worden in het recruitmentproces. Zo groeien mobiel solliciteren en het gebruik van chatbots enorm in populariteit. Ook het gebruik van video komt steeds vaker voor. Zeker om kandidaten tussen de 18 en 35 jaar (millennials) te bereiken kan video een krachtige tool zijn. Monsterboard legt uit waarom video’s belangrijk zijn én geeft 5 tips hoe je video effectief kunt inzetten bij het vinden van de juiste medewerkers.   

Waarom zijn video’s zo belangrijk?

  • Je hebt 96% meer kans dat een kandidaat doorklikt in een email of op de website als deze een video bevat.
  • 60% van de internetgebruikers heeft voorkeur voor video boven tekst (Bron: Comscore).
  • Video wordt door Google 53 keer beter geïndexeerd dan tekst: inzet van video zorgt dus voor betere vindbaarheid.
  • 50% van alle traffic op mobiel is video (Bron: Google).
  • In 2018 bestaat 84% van het internetverkeer uit video (Bron: Cisco).

Tips om video effectief in te zetten tijdens het recruitmentproces:

  1. Bepaal wat je wilt bereiken. Je kunt met verschillende doeleinden video inzetten in je recruitmentproces. Het doel bepaalt de vorm van de video. Wil je een goed beeld geven van je bedrijf, welke sfeer en cultuur er heerst? Maak een mooie bedrijfsvideo, die mag best iets langer duren. Wil je een specifieke branche bereiken met een vacature? Maak dan een video van de werkvloer of interview een medewerker. Wil je zo veel mogelijk sollicitaties? Zorg er dan voor dat je een directe call to action in je video verwerkt, bijvoorbeeld buttons waarmee direct gesolliciteerd kan worden.
  2. Maak mobile friendly video’s. In 2017 werd bijna de helft van alle recruitmentvideo’s op mobiel bekeken, dit aantal zal alleen nog maar hoger worden. Zorg er dus voor dat je video geschikt is voor mobiel. Denk hierbij aan het aanpassen van de afmeting (vierkant voor Instagram), ondertiteling (veel mensen kijken op mobiel zonder geluid) en snelheid. Voor mobiel is snelheid erg belangrijk, uit onderzoek van Kelton blijkt dat maar liefst 50% van de kandidaten die begint met mobiel solliciteren binnen drie seconden afhaakt als de site niet gebruiksvriendelijk is voor mobiel. Zorg dus dat je video snel laadt! Bovendien is het belangrijk om de eerste drie seconden van je video zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In de eerste drie seconden bepaalt de kijker of hij doorkijkt of niet.
  3. Maak het persoonlijk. Gepersonaliseerde content wordt bijna 50% beter ontvangen. En wat is er persoonlijker dan een vlog? Vraag daarom aan je personeel of ze het leuk vinden om vlogs op te nemen van hun dagelijkse werkzaamheden. Authentiek en laagdrempelig!
  4. Maak het interactief. Een interactieve video, waarbij je bijvoorbeeld tijdens de video kunt kiezen wat je te zien krijgt, is naast aantrekkelijk voor de kijker ook handig voor werkgevers. Door keuzemogelijkheden in je video te verwerken kun je zien waar kandidaten op klikken en wat ze aanspreekt. Dit kan interessante data opleveren.
  5. Zorg voor goede distributie. Natuurlijk is de creatie en productie van je video belangrijk, maar zorg ervoor dat je ook veel aandacht besteedt aan de distributie. Je kunt een prachtige video hebben gemaakt, maar als je doelgroep deze niet ziet dan zijn je inspanningen niet effectief. Zorg er dus voor dat je video terechtkomt op de plekken waar je doelgroep zich bevindt. Kijk goed naar distributie op social media, je eigen website, maar ook via externe websites. Vacaturesites zijn nog altijd het meest gebruikte oriëntatiekanaal voor werkzoekenden!

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan. Monsterboard is in Nederland top 3 speler in de markt van recruitment websites in de branches ICT, Techniek en Commerciële functies.