57 % zorgprofessionals geschikt om te ondernemen in de zorg, slechts klein deel durft de sprong te wagen
Carrièreambities van zorgprofessionals onder de loep
Den Haag, 20 december 2018 – Gemiddeld vindt maar liefst driekwart van de zorgprofessionals dat zij door bezuinigingen (76,8%) en de overdaad aan regelgeving en rapportage (75,8%) niet meer de kwaliteit van zorg kan bieden die zij zouden willen bieden. Diezelfde zorgprofessionals (verzorgenden en verpleegkundigen) verwachten kwalitatief betere zorg te kunnen leveren als ze hun eigen zorgonderneming zouden starten (20,8%). In de praktijk overweegt echter 15% van die professionals de stap naar het ondernemerschap, ondanks dat 57% van hen op basis van hun papieren, ervaring en kwaliteiten geschikt zou zijn om een eigen bedrijf te starten. Dat blijkt uit een online onderzoek* van de landelijke uitzend- en thuiszorgorganisatie HappyNurse, waarin 740 verpleegkundigen en verzorgenden werden bevraagd over hun carrièreambities.
Bijna een derde (30,5%) van de zorgprofessionals heeft bij het starten van een eigen bedrijf met personeel de associatie met veel administratie. Ook vindt een deel van de verpleegkundigen en verzorgenden het spannend om te gaan ondernemen. “Die gedachten zijn logisch, want het is totaal nieuw om te gaan ondernemen en je weet niet wat er op je af komt”, aldus Marijke Horstink, oprichtster en directrice van HappyNurse. “Het is echter voor velen wel een gemiste kans om er daarom niet aan te beginnen. Er zijn zoveel mogelijkheden voor getalenteerde verzorgenden en verpleegkundigen op ondernemersvlak, maar wij merken dat er maar beperkt animo is om die te gebruiken. Terwijl een groot deel van de huidige frustraties van zorgprofessionals in hun baan in loondienst kan worden opgelost als ze een eigen beleid voor betere zorg zouden kunnen bepalen in de rol van zorgondernemer.”
Verpleegkundigen zijn gebaat bij begeleiding van de bedrijfsvoering
HappyNurse biedt een franchiseformule voor verpleegkundigen en verzorgenden die hun eigen thuiszorgteam willen beginnen of een uitzendbureau in de zorg willen starten. Marijke Horstink: “Wij kunnen zorgondernemers ontzorgen door een stuk administratie over te nemen, ze helpen bij het voldoen aan wet- en regelgeving en ze antwoorden geven op ondernemersvragen zodat zij zich kunnen focussen op waar het echt om draait: het bieden van goede kwaliteitszorg. En dat is toch wat heel veel verzorgenden en verpleegkundigen het allerliefste willen doen. Voor ons is het belangrijk om erachter te komen hoe verzorgenden en verpleegkundigen aankijken tegen ondernemen in de zorg. Op die manier kunnen we twijfelaars wellicht toch over de streep trekken en zo samen met hen betere zorg te bieden aan Nederlanders die zorgbehoevend zijn. Dat is waar wij het allemaal voor doen.”