Coronalab test 22% positief op corona antistoffen in eerste week

Ruim 22% test positief op corona antistoffen
Amsterdam, 8 mei 2020 – Ruim 22% van de mensen die getest zijn door het Amsterdamse Coronalab heeft antistoffen tegen COVID-19. Dit is het resultaat na de eerste week testen van het nieuwe Coronalab dat vorige week als eerste met een betrouwbare laboratoriumtest op de markt kwam. Uit de geteste groep gaven tot nu toe 300 mensen toestemming om hun data anoniem te delen en hieruit blijkt dat 88% meer dan 14 dagen geleden symptomen heeft gehad zoals koorts en hoesten. Ook blijkt dat mensen met ernstige symptomen een 2,5 keer zo grote kans hebben om antistoffen te hebben tegen het coronavirus in vergelijking met mensen die milde symptomen hadden. Het bedrijf concludeert dat de testwijzer die het gebruikt om de juiste doelgroep voor de test te selecteren uitstekend werkt.
 

Individueel inzicht is eerste stap
Na de eerste week testen zien we aan de postcodes dat veel mensen die de test kopen uit Brabant en Limburg komen. Het zijn mensen die klachten hebben gehad of mogelijk bij besmette mensen in de buurt zijn geweest”, zegt mede-initatiefnemer Patrick de BoerDeze groep valt buiten het testbeleid in Nederland. Nu er een betrouwbare bloedtest beschikbaar is voor deze doelgroep kunnen mensen alsnog zien of deze gezondheidsklachten werden veroorzaakt door COVID-19.  

Veel mensen vragen zich terecht af of ze immuun zijn als ze antistoffen hebben tegen COVID-19. Vooralnog staat het nog niet vast dat mensen die antistoffen hebben ook volledig beschermd zijn tegen een nieuwe infectie. De aanwezigheid van antistoffen zorgt er wel voor dat mensen minder vatbaar zijn als ze het virus nog een keer tegenkomen. Patrick de Boer: “In een eerste groep zien we dat mensen die aangeven ernstige symptomen te hebben gehad gemiddeld een 30% hogere immuunrespons (de zogenaamde IgG OD value) hebben in vergelijking met mensen die aangeven milde symptomen te hebben gehad. Deze bevindingen komen overeen met algemene resultaten maar het is het nog niet duidelijk hoeveel beter mensen dan beschermd zijn tegen een nieuwe infectie.”  

Dit staat het nut van een antistoffentest niet in de weg omdat het doel van de test meerledig is. Het geeft naast individuele zekerheid over de oorzaak van symptomen uit het verleden ook inzicht in de verspreiding van COVID-19 onder de Nederlandse bevolking. Het bedrijf merkt dat mensen gemotiveerd zijn om zich te testen en dat ze zo zelf kunnen bepalen of een test in hun situatie al dan niet zinvol is.

Beroepsgroepen en bedrijven tonen interesse
Zorgprofessionals en mensen in cruciale beroepen zijn ook geinteresseerd in deze corona-antistoffen testen. De Boer: “We zien een groei in het aantal aanvragen van beroepsgroepen die de draad weer oppakken. Twee weken geleden zijn de tandartsen en mondhygiënisten weer begonnen en dat zien we terug in het aantal bestellingen. We verwachten de komende weken dat meer bedrijven zullen volgen. We denken dat je als bedrijf makkelijker kunt herstarten als je weet wie er wel of niet in aanraking is geweest met COVID-19.” Ook geeft het mensen die positief getest zijn op corona antistoffen een stukje zekerheid en minder zorgen om opnieuw besmet te kunnen raken. Coronalab is klaar voor een grote vraag, de testcapaciteit kan eenvoudig opgeschroeft worden naar 10.000 corona-antistoffen testen per week.  

Het bedrijf maakt gebruikt van afgenomen druppels bloed die opgestuurd worden naar het laboratorium. In het laboratorium gebruiken we twee betrouwbare ELISA-testen waaronder dezelfde test die Sanquin gebruikt voor grootschalig testen van corona-antistoffen onder de Nederlandse bevolking. Beide testen hebben een sensitiviteit en specificiteit tussen de 96-100% in onze doelgroep en positieve uitslagen worden zo door een onafhankelijke test bevestigd zoals geadviseerd. De test kost Euro 49,95.