De VoorleesExpress viert Kinderboekenweek en zoekt enthousiaste vrijwilligers

VoorleesExpress

Utrecht, 13 september 2023 – Het thema van de Kinderboekenweek (4-15 oktober) is dit jaar ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes. Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.

Samen zorgen voor een talige thuisomgeving

Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop.  Dat blijkt uit onderzoek[1].  Maar veel ouders vinden het lastig om een taalrijke thuisomgeving te creëren, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Al bijna 50.000 gezinnen bereikt

Zeventien jaar geleden startte de VoorleesExpress burgerinitiatief in Utrecht. Inmiddels zijn er door het hele land honderden locaties van waaruit jaarlijks zo’n 5000 vrijwilligers gezinnen thuis bezoeken. In de meeste gemeenten kun je vrijwilliger worden en vijfenzeventig procent van de bibliotheken biedt de VoorleesExpress in hun werkgebied aan. Steeds nieuwe gemeentes gaan ook van start. Dit najaar start de VoorleesExpress ook in onder andere Maastricht en het Westland. Dit najaar bereikt de VoorleesExpress een nieuwe mijlpaal: het 50.000e gezin doet mee. Omdat de VoorleesExpress zoveel gezinnen thuis bezoekt, zijn ze nog op zoek naar vrijwilligers.

De DoorleesExpress

Sinds kort bieden steeds meer organisaties ook de DoorleesExpress aan. Daar waar de VoorleesExpress zich richt op jonge kinderen, gaan vrijwilligers bij de DoorleesExpress aan de slag met kinderen uit de midden- en bovenbouw van de basisschool die al zelf kunnen lezen.

Lizzy is vrijwilliger bij VoorleesExpress in Den Bosch

Lizzy vertelt: “Ahmed zit op de basisschool en heeft soms moeite met lezen en de Nederlandse taal. Logisch, hij is pas twee jaar geleden vanuit Egypte naar Nederland verhuisd. Daarom kom ik één keer per week langs om samen leuke (taalgerelateerde) dingen te doen. Zijn zusje, broertje en moeder doen vaak mee. We lezen boeken en strips, doen spelletjes, maken woordzoekers en puzzels. Vaak eindigen we met een potje voetbal, dat geeft ons beiden energie. Bovendien zijn Ahmed zijn voetbal-skills een stuk beter dan de mijne en zo leren we van elkaar!”