Horeca maakt zich op voor topzomer

Terras
Utrecht, 21 juni 2022 – Horecazaken bereiden zich goed voor op de verwachte topdrukte deze zomer. Gemiddeld hebben zij de afgelopen twee maanden vijf nieuwe oproepers aangenomen. Ten opzichte van vorige zomer is het aantal oproepkrachten in de flexibele poules van horecazaken ook gestegen: de gemiddelde poule per ondernemer is anderhalf keer zo groot geworden. Dat blijkt uit data van digitaal uitzendplatform NOWJOBS.
 
Het personeelstekort in de horeca is inmiddels een nijpend probleem voor ondernemers. Volgens het CBS vond bijna 43% van de horecaondernemers in het tweede kwartaal dit jaar personeelstekort de belangrijkste belemmering. Nu de zomer voor de deur staat zijn de meeste zaken wanhopig op zoek naar extra personeel om de verwachte drukte te kunnen opvangen. Horecazaken spelen daar op in door de flexibele poules, die veelal bestaan uit jonge bijverdieners, uit te breiden.
 

Al twee maanden bezig met uitbreiden flexibele poules

“Ondernemers wachten niet tot het laatste moment, maar zijn de afgelopen twee maanden al druk bezig extra flexkrachten aan de flexibele poules toe te voegen om de verwachte drukte in de zomermaanden het hoofd te bieden. Voor een aantal horecazaken is dat gelukkig gelukt, maar er zijn er ook nog veel die staan te springen om extra personeel”, aldus Reinier Vastenburg, Country Manager NOWJOBS Nederland. Ook vinden er weer volop festivals plaats waar veel tijdelijk personeel voor nodig is. Landelijk groeide de vraag naar flexibel horecapersoneel de afgelopen zes maanden met 23%. In Tilburg (33%), Amsterdam (34%) en Eindhoven (38%) was de groei nog sterker, met als koploper Leidschendam waar de vraag naar flexibele bijverdieners met maar liefst 83% groeide.
 

Horecawerk nog steeds populair

Tegelijkertijd vinden jongeren het nog steeds leuk om in de horeca bij te verdienen, merkt Vastenburg. Dit blijkt ook uit onderzoek, eind 2021 uitgevoerd door NOWJOBS, onder ruim 600 bijverdieners naar hun wensen en behoeftes. “Wij zien dat de horeca en festivals nog steeds heel populair zijn. Als we kijken naar onze meest populaire shifts dit jaar, dan scoren vacatures als controleur voor toegangstickets bij een festival en horecamedewerker op een evenement enorm hoog, hier wordt verreweg het meeste op gereageerd. De concurrentie is alleen groot en jongeren hebben het voor het uitkiezen deze zomer. Salaris is wel van invloed op deze keuze, over het algemeen betekent een hoger uurloon ook meer sollicitanten.”
 
Het is overigens niet alleen de horeca die massaal de flexibele poules wil uitbreiden. De data van NOWJOBS laat ook zien dat er veel vraag is naar onder andere (fiets)bezorgers, winkelmedewerkers, klantenservicemedewerkers en administratieve krachten. Vastenburg: “We zien in veel sectoren een stijgende vraag naar bijverdieners om gaten in de roosters op te vullen. Dit is makkelijk te realiseren via de NOWJOBS-app, ook voor ondernemers die nog behoefte hebben aan extra personeel in de zomermaanden om bijvoorbeeld last-minute ziekte of pieken door terrasweer op te vangen. Opdrachtgevers kunnen binnen een paar uur iemand aan het werk hebben en jongeren kunnen super snel aan de slag.”