Vijf adviezen om last-minute vakantiekrachten te werven

Gebruik de kracht van lokale media

Vakantiekrachten-werven-in-de-zomer

Amsterdam, 19 juli 2018 – Ben je overdonderd door het prachtige weer deze zomer en heb je handen tekort door de drukte in je bedrijf of was je gewoon nog niet toegekomen aan de vakantieplanning? Wees gerust, de meeste jongeren gaan nu pas actief op zoek naar vakantiewerk. Ze zijn nu wel uitgefeest na de examenperiode of ze hebben net pas vakantie gekregen. Monsterboard geeft graag vijf adviezen om last-minute vakantiekrachten te werven.

  1. Gebruik de kracht van lokale media. Voor het vinden van vakantiekrachten werken lokale bronnen nog steeds erg goed. Zet een advertentie in de lokale krant of hang iets op in de lokale supermarkten of bij de sportvereniging. Als de jongere het zelf niet leest, dan wijzen zijn ouders hem er wel op!
  2. Zet een zoekopdracht uit via het uitzendbureau. Het lokale uitzendbureau kan je zeker helpen met het vinden van vakantiekrachten of gebruik een gespecialiseerd bureau dat alleen maar studenten bemiddelt. Gegarandeerd op korte termijn succes.
  3. Zet een vacature op een jobboard. Denk er bij het plaatsen van een vacature aan dat je hem wel aanpast op de functie-eisen. Een vakantiekracht hoeft echt niet aan alle eisen voor die specifieke vacature te voldoen. Stel je wensen een beetje bij. Het gaat tenslotte om een periode van vervanging en jongeren leren snel. En speel in op wat jongeren belangrijk vinden, zoals salaris en flexibel kunnen werken zodat hij toch nog naar dat ene strandfeestje of festival kan deze zomer!
  4. Contacteer je vakantiekrachten van eerdere jaren. Die ene goede kracht van vorig jaar, is wellicht wel opnieuw op zoek naar een leuke zomerjob! En je kunt overigens ook de medewerkers van de zaterdag- of koopavond vragen of ze geen zin hebben om deze zomer extra te werken. Soms is een oplossing heel dichtbij.
  5. Gebruik online communities. Bijna ieder dorp, iedere stad en iedere buurt heeft tegenwoordig een Facebook groep. Dé ideale plek om snel veel jongeren in de regio te bereiken. En ook hier geldt weer: als die jongeren niet meer op Facebook zitten, dan ziet zijn vader of moeder het wel!

Overigens is het slim om je als werkgever bij de inzet van vakantiewerkers even goed te verdiepen in de wet- en regelgeving. Waar mag je jongeren voor inzetten en vanaf welke leeftijd, welke verantwoordelijkheden mogen ze hebben en aan welke rechten en plichten moet je voldoen? Zo voorkom je onnodige risico’s. Je vindt alle ins en outs op de website van de Rijksoverheid.