300 kinderen in gesprek met overlevenden WOII en veteranen in Madurodam

Officieel startsein voor projecten in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei

Maarten Prins in gesprek met kinderen in Madurodam Verhalendag

We leven al bijna 75 jaar in vrijheid. Veel mensen in Nederland, en vooral kinderen, kunnen zich helemaal niet voorstellen hoe het is om niet in vrijheid te leven. Om dagelijks niet te kunnen doen en laten wat zij zelf willen. Om een keuze te moeten maken tussen leven en dood. En om offers te maken voor de vrijheid van anderen. Maar hoe voelt het om na een oorlog weer vrij te zijn? Om weer bevrijd te zijn? Of om bij te dragen aan de vrijheid van anderen?

In aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei vertellen 12 Nederlanders hun verhaal over de vrijheid aan 300 basisscholieren in Nederland. Dit doen zij tijdens de landelijke kick-off op 9 april in Madurodam. Want vrijheid deel je. Dit is hun verhaal.

Den Haag, 2 april 2019 – Hoe leg je aan een kind uit waarom er nooit meer oorlog mag zijn en waarom het belangrijk is om te blijven herdenken? Op 9 april delen 6 overlevenden uit WOII en 6 veteranen hun verhaal over vrijheid met 300 basisscholieren uit Nederland. Minne (11 jaar) trapt in het bijzijn van Minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob deze bijzondere ochtend af, door het verhaal van haar overgrootmoeder te vertellen. De Verhalendag is het startsein van verschillende projecten voor kinderen in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam.

Op een toegankelijke manier brengen de vertellers de weerslag van oorlog en onderlinge intolerantie over aan toekomstige generaties. Zeker voor de WOII-overlevenden geldt dat zij hun persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog willen vertellen nu het nog kan, in de hoop dat kinderen zo het belang van vrijheid beter zullen begrijpen. Opdat ook zij nooit zullen vergeten.

In twee keer drie kwartier doen de twaalf sprekers – soms aan de hand van persoonlijk object – hun eigen verhaal uit de doeken aan een groep kinderen. Tijdens het gesprek is er alle ruimte voor kinderen om te reageren, vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

 Kinderen aanspreken in begrijpelijke taal

De verhalenmiddag is de eerste van een reeks projecten die georganiseerd worden in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking 4 mei. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats in Madurodam, het vrolijkste oorlogsmonument van Nederland, en wordt naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte gezien als één van de grootste herdenkingen van Nederland. Het bijzondere van deze herdenking is dat kinderen op alle fronten de hoofdrol spelen. Door hen zelf een rol te geven – alles wordt door, voor en met kinderen georganiseerd – en aan te spreken in hun eigen taal worden begrippen als herdenken en leven in vrijheid op een voor kinderen laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht.

15.000 basisschoolleerlingen door heel Nederland betrekken bij herdenking

Naast de organisatie van de Verhalendag in Madurodam ontwikkelt de stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei diverse schoolprogramma’s die docenten helpen om deze onderwerpen in aanloop naar 4 mei klassikaal te behandelen. Dit moet kinderen inspireren zodat zij zich ook in het dagelijks leven meer bewust zijn van hun omgeving. Naar schatting zullen ruim 15.000 basisschoolleerlingen actief betrokken zijn bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam. De kinderherdenking wordt georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag.