Atlassian, coöperatie DELA, Lean Consultancy Group en House of Performance uitgeroepen tot Best Workplace 2018

Notering op lijst van Great Place to Work® is erkenning voor goed werkgeverschap 

Best Workplaces event

Amsterdam, 28 maart 2018 – Atlassian, coöperatie DELA, Lean Consultancy Group en House of Performance hebben de eerste plek behaald in de lijst van Best Workplaces 2018. De winnaars in respectievelijk de categorieën multinationals, grote organisaties, middelgrote organisaties en kleine ondernemingen lieten daarmee 59 andere organisaties op de lijst achter zich. De lijstaanvoerders onderscheiden zich vooral door de mate waarin ze medewerkers betrekken bij besluiten en door een goede werk-privébalans.

De vier organisaties namen deel aan het Best Workplaces onderzoek 2018 van Great Place to Work®, waaraan in totaal 55.000 respondenten meededen bij 145 verschillende organisaties. Het onderzoek bestaat deels uit een medewerkersonderzoek naar vertrouwen, trots en plezier, en deels uit een evaluatie van het werkgeversbeleid. Uiteindelijk belandden 63 organisaties op de lijst van Best Workplaces in 2018. Een notering op de lijst betekent een erkenning voor goed werkgeverschap.

De organisaties die in 2018 een plek op de lijst haalden scoorden vooral goed op vertrouwen. De gemiddelde score op de stellingen over vertrouwen is niet eerder zo hoog geweest (82%) als dit jaar. De top 5 van Best Workplaces springt op meerdere gebieden uit boven de overige organisaties en maakt voornamelijk het verschil op de waarde Respect. Onder andere Atlassian, DELA, Lean Consultancy Group en House of Performance scoorden maar liefst 15 punten hoger op het betrekken van medewerkers in de besluitvorming, en op het zorgen voor een goede werk-privébalans ten opzichte van het gemiddelde van alle Best Workplaces.

Onderling vertrouwen is groot
René Brouwer, directeur Great Place to Work®, licht toe: “De resultaten laten zien dat er meer waardering is voor werkgevers die medewerkers actief betrekken bij beslissingen. Dat kan alleen als er onderling vertrouwen is, een aspect waar de vier winnaars dit jaar heel goed op scoorden.”

Het Best Workplaces onderzoek is het enige onderzoek in ons land dat waarbij zowel het medewerkersperspectief als het managementperspectief wordt meegenomen. Brouwers: “Niet iedere organisatie haalt de lijst. Je moet voldoen aan strikte criteria. Zo zien we ook dit jaar grote verschillen tussen de Best Workplaces en de organisaties die niet voldeden aan de minimale scores. Bijvoorbeeld met het uitzetten van een toekomstvisie: 75% van de respondenten bij de Best Workplaces geeft de organisatie hiervoor een dikke voldoende. Bij bedrijven die de lijst niet haalden vindt slechts 46% van de werknemers dat het management een duidelijk beeld heeft van waar de organisatie naar toe gaat en hoe daar te komen”.

De lijst is onderverdeeld in vier categoriëen waarbij dit jaar voor een splitsing is gemaakt tussen de Multinationals en de grote Nederlandse bedrijven.

Top 3 Best Multinational Workplaces 2018

 • Atlassian, maker van softwareontwikkelings- en samenwerkingstools staat dit jaar op nummer 1 in de lijst van Multinational Workplaces. Het bedrijf wil een uitdagende werkplek zijn, met een informele cultuur. Medewerkers krijgen veel ruimte om zichzelf te ontplooien.
 • Farmaceut en health care organisatie Novo Nordisk B.V. heeft dit jaar na koppositie in 2017 in deze categorie de eerste plek moeten afstaan aan Atlassian. Met het programma Changing Diabetes® levert Novo Nordisk een belangrijke bijdrage aan de maatschappij.
 • MARS stond vorig jaar op de tweede plek en sluit dit jaar de top drie. De medewerkers van het familiebedrijf MARS passen elke dag de Mars-principes toe om iets te betekenen voor mens en planeet.

Top 3 Best Large Workplaces 2018 (meer dan 250 medewerkers)

 • Coöperatie DELA, verzorger van verzekeringen en uitvaarten staat op nummer 1 in de categorie grote organisaties. Door middel van onderzoeken spelen ze in op de behoeften van medewerkers. Ook organiseren ze regelmatig luistersessies voor het personeel en betrekken ze hen bij de dagelijkse besluitvorming.
 • Uitzendbureau Actief Werkt! is een nieuwkomer in de lijst. Het uitzendbureau heeft meer dan 25 jaar ervaring in de uitzendbranche en doet veel om de werk-privé balans bij het personeel goed te houden, zo gaan ze ieder jaar op personeelsreis met het hele bedrijf.
 • Kinderopvangketen Kindergarden behaalde dit jaar de derde plek. Het bedrijf investeert continu in haar medewerkers en wil zorgen voor een fijne en inspirerende werkomgeving.

Top 3 Best Medium Workplaces 2018 (50 tot 250 medewerkers)

 • De Lean Consultancy Group helpt organisaties prestaties te verbeteren door gebruik te maken van de Lean filosofie. De medewerkers van Lean Consultancy Group geloven erin dat veranderen leuk is en inspirerend moet zijn om verbeteringen te laten slagen. Lean staat voor het vierde jaar op plek 1 en voor het eerst in de categorie Medium Workplaces (vorig jaar in de categorie Small).
 • IT-dienstverlener Incentro staat net als eerdere jaren weer in de top 3. Het bedrijf stuurt volledig op het geluk van medewerkers. Geluk staat centraal. Het geluk van de klant, van de organisatie, en vooral van de medewerkers.
 • Talentontwikkelaar ORMIT staat nu al elf achtereenvolgende jaren op de lijst van Best Workplaces, dit jaar op nummer 3 in de Medium categorie. ORMIT wil toekomstige leiders met traineeships ontwikkelen en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

Top 3 Best Small Workplaces 2018

 • Consultancybureau House of Performance staat dit jaar voor het eerst op nummer 1 in de categorie Small Workplaces, vorig jaar stonden ze op nummer 4 in deze categorie. Het bedrijf heeft de missie om mensen te laten excelleren door het geven van ruimte en vertrouwen.
 • Protime stond ook vorig jaar op nummer 2 in deze categorie. Protime biedt tijdregistratie en toegangscontrole aan bedrijven. Het bedrijf investeert veel in cultuur en betrokkenheid. Iedere medewerker levert een individuele bijdrage aan de bedrijfscultuur, iedereen is vrij om uit eigen initiatief projecten op te starten.
 • PauwR Digital Marketing is een online marketing- en mediabureau uit Tilburg. De nieuwkomer in de lijst zorgt voor een professionele en inspirerende omgeving met veel ontwikkelingsmogelijkheden waarbij persoonlijke doelstellingen ook aandacht krijgen.

De Best Workplaces van 2018

Multinational Medium Sized
1 Atlassian 1 Lean Consultancy Group
2 Novo Nordisk B.V. 2 Incentro
3 Mars 3 ORMIT
4 Salesforce 4 Intermax Cloudsourcing
5 Cisco 5 IG&H
6 Amgen 6 Traffic Builders | Digital Marketing Intelligence
7 Abbvie 7 Solid Professionals
8 COMPAREX Nederland B.V. 8 Squerist
9 Lloyds Bank 9 Bosveld
10 Quint Wellington Redwood 10 a.s.r. real estate
11 Hilton 11 Nextview
12 The Adecco Group 12 AT Osborne
13 SQS Nederland 13 Gemeente Almere Vastgoedbedrijf
14 Robert Walters/Walters People 14 EBN
15 Rittal B.V. 15 Fakton
16 Whirlpool Nederland B.V. 16 Lightweight Containers BV
17 SAS Institute B.V. 17 ZON Holding BV
18 Stryker 18 Bibliotheek Den Bosch
19 Grohe
20 H&M Small Sized
21 Vermilion Energy 1 House of Performance
22 Daikin 2 Protime
23 Mercedes-Benz Financial Services 3 PauwR Digital Marketing
4 Viisi
Large Sized 5 Count & Cooper
1 Coöperatie DELA 6 FX
2 Actief Werkt! Uitzendbureau 7 Republiq
3 Kindergarden 8 IntoAction
4 Talent&Pro 9 Dopper
5 Alliander 10 EPLAN Software & Services B.V.
6 Woonbron 11 ITC Groep
7 Coöperatie Univé 12 Basefarm
13 D/DOCK
14 Considerati
15 Estate Digital

 

Meer informatie over wat de Best Workplaces 2018 volgens de medewerkers bijzonder maakt is te vinden op www.bestworkplaces.nl.

Over Great Place to Work®
Great Place to Work® is de internationale partner in het traject van onderzoek, ontwikkeling en erkenning van goed werkgeverschap. Hun missie is “Bijdragen aan een betere wereld door vertrouwen, trots en plezier binnen organisaties te vergroten”. Een Great Place to Work-traject biedt organisaties een duurzame ontwikkeltool om inzicht te krijgen in het verbeterpotentieel op basis van medewerkersinput en om de kwaliteit én effectiviteit van werkgeversbeleid te verbeteren. De lijst van Best Workplaces is de enige werkgeverslijst waarbij zowel het medewerkersperspectief als het managementperspectief wordt meegenomen en strikte criteria gelden.

Great Place to Work® werkt met organisaties uit allerlei branches en van diverse groottes, in 52 landen op alle continenten. Jaarlijks doen wereldwijd 6.000 organisaties mee aan dit onderzoek en wordt de mening van circa 12 miljoen medewerkers gemeten. Daarmee is het het grootste onderzoek in zijn soort.