Bart Vos ontwerpt interieur uitbreiding Kruisherenhotel Maastricht

Bart Vos
Bart Vos van VOS Studio gaat het interieur ontwerpen van de uitbreiding van het Kruisherenhotel Maastricht, onderdeel van Oostwegel Collection. Het enige vijfsterrenhotel in Zuid-Limburg breidt uit met 52 hotelkamers, een hoogwaardig restaurant en een multifunctionele ruimte voor exposities en bijeenkomsten. Hiervoor is het naastgelegen Rijksmonument ‘Sociëteit de Stuers’ aangekocht. De interieurarchitect uit Groningen is verantwoordelijk voor de creatieve invulling van het interieur waarbij de focus ligt op de samenhang tussen het bestaande hotel in het monumentale klooster en het nieuwe gedeelte, met oog voor design, detail en kleur.
 
De samenwerking tussen Vos en Oostwegel Collection gaat vele jaren terug. De vader van Bart Vos, Henk Vos, was 20 jaar geleden verantwoordelijk voor het interieur in het Kruisherenhotel. Tevens heeft Bart Vos in 2012 het Italiaanse restaurant Pirandello in de 16e-eeuwse herenboerderij Winselerhof, ook onderdeel van Oostwegel Collection, heringericht. Vos staat bekend om zijn tijdloze en praktische ontwerpen, met waardering voor geschiedenis en erfgoed. De architect gaat er met zijn ontwerpen voor zorgen dat het huidige gedeelte, een 15e-eeuws klooster, en het nieuwe gedeelte aanvoelen als één hotel.
 
“Het DNA van het huidige Kruisherenhotel moet in de uitbreiding voelbaar zijn,” licht Vos zijn werkwijze toe. “Het nieuwe gedeelte gaat er uiteraard anders uitzien, maar het moet wel herkenbaar zijn als het Kruisherenhotel.” De ontwerpen van de architect zijn gebruiksvertalingen, waarvoor Vos zich in de hotelgasten verplaatst. “Hoe bewegen zij zich door het hotel? Ik werk vanuit de functie van een ruimte, maar ook met kleur. Ruimtes ademen daardoor een bepaalde sfeer.” Vos werkt hiervoor samen met Studio Rens uit Eindhoven.
 

Familiegeschiedenis

Camille Oostwegel, eigenaar en algemeen directeur van Oostwegel Collection, is verheugd met de samenwerking. “Mijn vader maakte 20 jaar geleden voor het Kruisherenhotel de gedurfde beslissing om vanuit een klassieke omgeving de stap naar een eigentijds interieur te maken. Henk Vos was daar destijds de perfecte partner voor, en ik ben trots dat we deze lijn met een nieuwe generatie voortzetten. Dat is toch wel uniek.” Vos assisteerde toentertijd zijn vader met het interieurontwerp voor het vijfsterrenhotel. Vos licht toe: “Vanuit daar is een mooie band ontstaan tussen onze families. Er is wederzijds respect en bewondering, de ideale basis voor een goede samenwerking. We vinden elkaar bovendien in de waardering voor erfgoed, en het is een eer dat ik in navolging van mijn vader nu de uitbreiding van dit prachtige hotel mag inrichten. Enerzijds zijn de ontwerpen bestand tegen de tijd, anderzijds nemen we risico’s waarbij we steeds proberen te verrassen. We gaan samen geen geschiedenis herschrijven, we gaan geschiedenis maken!”
 

Cultuurhistorisch centrum in Maastricht

Het Kruisherenhotel moet met de uitbreiding een uniek stuk stad in Maastricht gaan vormen met een grote aantrekkingskracht op mensen uit de hele wereld, maar waar Maastrichtenaren zelf ook graag komen. Bovendien biedt het hotel met de uitbreiding een nog hoger niveau van luxe en comfort. “Bart Vos deelt onze mooie ambities voor het Kruisherenhotel, en we inspireren elkaar om voor het beste te gaan,” sluit Oostwegel af.