Eén van de eerste mbo-traineeships in Nederland succesvol van start

mbo-traineeship

Schiedam, 25 oktober 2023 – Facilicom Group biedt als één van de eerste bedrijven in Nederland een traineeship voor mbo’ers. Dit tweejarige programma leidt praktisch geschoolden op voor operationeel leidinggevende functies binnen het Schiedamse familiebedrijf. Hiermee investeert Facilicom Group in deze voor hen belangrijke groep werknemers. De dienstverlener biedt hiermee niet alleen mbo’ers de weg naar een mooie carrière, maar verwacht hiermee ook veel vacatures in te kunnen vullen met jong talent.

Mbo’ers met een diploma op niveau 4, ongeacht studierichting, en maximaal vier jaar werkervaring kunnen zich aanmelden voor het programma. Facilicom Group heeft 12 plekken per jaar beschikbaar. De sollicitatieprocedure bestaat uit diverse rondes waaronder een selectiedag en competentietest. De trainees worden opgeleid in onder andere persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en projectmanagement. Aan het einde van het traject zijn ze klaargestoomd voor een operationeel leidinggevende functie bij één van de divisies van Facilicom Group, waaronder Breijer, Gom en Tapwacht, bijvoorbeeld als Rayonleider. De eerste lichting mbo-trainees heeft het programma inmiddels succesvol afgerond.

Maatschappelijke keuze

Het opzetten van een mbo-traineeship is een maatschappelijke keuze, vertelt Wendy Aendekerk, HR Directeur bij Facilicom Group. “Sociale impact zit in ons DNA en we willen iedereen gelijke kansen bieden, ongeacht opleidingsniveau. Dit traineeship is voor mbo’ers een hele mooie kans om zich op persoonlijk en professioneel vlak te ontwikkelen. Bovendien vind ik dat wij als één van de grootste werkgevers van Nederland de plicht hebben om de maatschappij te laten zien dat wij trots zijn op mbo’ers. Zij vervullen niet alleen onmisbare functies in ons bedrijf, maar in onze hele maatschappij. Daarom investeren wij in een kwalitatief goed traineeship speciaal ontwikkeld op mbo niveau. Wij zijn één van de eerste bedrijven in Nederland die dit doen.”

Daarnaast is het mbo traineeship een mooie manier voor Facilicom Group om zich te onderscheiden van concurrenten op een krappe arbeidsmarkt, geeft Aendekerk aan. “Net als veel andere bedrijven hebben ook wij te maken met personeelsuitdagingen door onder andere vergrijzing. Door in deze belangrijke groep werknemers te investeren maken we ons bedrijf toekomstbestendig en vullen we een deel van onze vacatures in met jonge, ambitieuze mensen.”

Waardering en erkenning voor mbo’ers

Er is veel belangstelling voor het traineeship, merkt Facilicom Group. Het bedrijf krijgt tientallen aanmeldingen meer dan de beschikbare 12 plekken. Hajar Benouahi (leeftijd) startte twee jaar geleden als trainee en is nu Rayonleider bij Gom. Benouahi was grafisch vormgever maar miste uitdaging in haar werk en zag geen doorgroeimogelijkheden meer. “Het traineeship bij Facilicom Group heeft me op professioneel en persoonlijk vlak verder gebracht. Ik heb het beste uit mezelf naar boven gehaald, er is me een spiegel voorgehouden en het heeft me als persoon positief veranderd.” Volgens Aendekerk is dit waarom het belangrijk is om te investeren in mbo’ers. “Zij willen zich net als hbo’ers en universitair geschoolden ontwikkelen en een carrière opbouwen. We hopen dat veel meer bedrijven volgen met het opzetten van traineeships voor hen. Het is tijd dat mbo’ers de waardering en erkenning krijgen die ze verdienen.”