IJskoud en ROVC starten opleiding koeltechniek in Amsterdam

IJskoud en ROVC starten opleiding koeltechniek in Amsterdam
Amsterdam, 27 juni 2019 – Vanaf september 2019 starten koeltechnisch bureau IJskoud en technisch opleider ROVC een nieuwe opleiding koeltechniek in Amsterdam: de IJskoud Academie. De twee partijen gaan de samenwerking aan omdat zij beiden een sterke behoefte signaleren aan praktijkgericht onderwijs in de koeltechniek. Het leerprogramma is modulair opgebouwd. Studenten kunnen in vier dagen al het diploma Basis Airco Monteur halen, waarna ze naar wens en behoefte hun profiel en kennis kunnen uitbreiden met aanvullende trainingen.

De behoefte aan meer praktijkgerichte opleidingen in de koeltechniek is er al een tijd volgens beide partijen. Niet alleen bij mensen die een technische baan willen, maar vooral ook bij mensen die al in de techniek werken en meer willen leren. IJskoud wil als koeltechnisch expert niet alleen kennis delen vanuit haar passie voor de koeltechniek, maar ook omdat er een dringende noodzaak is.

Praktijkervaring boven theorie
José Komin, algemeen directeur van IJskoud, vertelt: “Wij ondervinden hier dagelijks de mismatch tussen de skills die nieuwe medewerkers hebben en de skills die wij van ze vragen. Feitelijk lopen er teveel niet-gekwalificeerde werkzoekenden rond, terwijl de vraag naar talent en ervaring in de koeltechniek groter is dan ooit. Daarom hebben wij de handen ineen geslagen met ROVC en een praktijkgericht opleidingsprogramma ontwikkeld waarin studenten kunnen kiezen wat hen aanspreekt of wat hun carrière nodig heeft. Dus geen theoretisch goed, maar echt aan de slag onder leiding van ervaren mensen uit het vak. We hopen op een flinke stroom aanmeldingen. Techniek wordt ondergewaardeerd, geheel onterecht als je het mij vraagt, want techniek is de toekomst. Het wordt daarom tijd dat we dit met praktijkonderwijs naar een hoger niveau gaan tillen!”

Nico van Leeuwen van ROVC vult aan: “Veel mensen die de techniek in willen zien op tegen het starten met een opleiding via de bestaande onderwijsprogramma’s die er zijn. Dat is vaak gebaseerd op eerdere negatieve ervaringen, weinig vertrouwen in hun eigen talenten als het gaat om leren of een beperkt taalniveau. Vaak weten ze ook niet zeker of techniek wel iets voor ze is en daarom hikken ze aan tegen een lange opleiding. Juist door het volgen van korte praktische cursussen waarin je snel successen kunt behalen en dat wat je leert meteen gaat toepassen in de praktijk, hervinden ze hun zelfvertrouwen. Deze manier van leren maakt ze zelfs heel enthousiast, wat vaak leidt tot het volgen van meer cursussen en in veel gevallen op termijn ook een erkend mbo-diploma.”

Compleet programma
De IJskoud Academie start met een programma op het gebied van elektrotechniek en Airco-VRF techniek, voor iedereen met interesse in een technische baan. Trainingen worden gegeven bij IJskoud in Amsterdam-Noord, door trainers van zowel IJskoud als ROVC in speciaal daarvoor ingerichte praktijklokalen.

Vanaf de start in september 2019 bestaat het programma uit de volgende trainingen:

·       Aircotechniek basis
·       Airco en VRF installaties en F-gassen versneld
·       F-gassen categorie I
·       Elektrotechniek basis
·       NEN 3140 vakbekwaam persoon
·       Elektrisch schakelen
·       NEN 3140 voldoende onderricht persoon

Inschrijven kan via de websites van IJskoud en ROVC.