Met je kids op vakantie: hoe bereid je ze voor?

Vakantie kinderen moedertaal leren

De zomervakantie is het moment om op vakantie te gaan! En om je familie te bezoeken in je eigen geboorteland of het geboorteland van een van je ouders, samen met de kinderen. Je hebt je altijd voorgenomen om je kinderen naast het Nederlands ook de taal van hun familie in het buitenland mee te geven. Maar uiteindelijk komt het er niet van om regelmatig te oefenen. Om je kinderen alvast voor te bereiden op het weerzien met je familie, kun je de taal oefenen. Zo kun je er toch voor zorgen dat je kinderen een gesprek kunnen voeren met je familie.

Het meertalig online platform Langaroo geeft je vier tips om jouw moedertaal, of die van familieleden, bij jouw kinderen bij te spijkeren. Zo voelen je kinderen zich sneller thuis bij je familie en kunnen ze gemakkelijker een band opbouwen met je familie.

  1. Zing liedjes. Ken je nog eenvoudige kinderliedjes van vroeger? Of weet je een paar leuke zomerhits in de taal van je familie? Ze zijn vast terug te vinden op YouTube, zoeken, play en zingen maar!
  2. Laat je kinderen van te voren face-timen met je familie. En laat ze dan niet alleen meeluisteren, maar ook meepraten over de vakantie. Zo ervaart je kind hoe fijn het is als je enkele woorden kunt begrijpen.
  3. Vraag naar leuke video’s. Vraag je familie naar leuke video’s, series of apps in hun taal. Zij hebben vast goede ideeën waarmee je kind alvast in de taal kan duiken.
  4. Oefen standaard-situaties. Slim én grappig om van te voren een aantal standaard situaties in te studeren en om er toneelstukje van te maken. Oefen situaties met antwoorden op bijvoorbeeld: Wat ben je groot geworden! Wil je wat lekkers? Of dankjewel!
Langaroo is een meertalig online platform dat op een speelse manier met video’s en vragen de taalontwikkeling van kinderen tussen de twee en zes jaar stimuleert. Langaroo wil de taalkennis van kinderen verrijken en spoort ouders aan om hier vooral in aanloop naar de vakantie mee aan de slag te gaan. Langaroo is geschikt voor kinderen die thuis een andere taal leren spreken dan de taal die wordt gesproken in het land waar ze wonen en is beschikbaar in het Engels, Arabisch, Pools Turks en Nederlands.
Ultiem genieten
Voor nu geldt: zet die telefoon op stil en ga genieten van elkaar, het weerzien met de familie, van de zomer en je welverdiende vakantie!