Kinderen hebben verkeerd voedingspatroon om goed te kunnen groeien

Boek De Schijf van Fief
Amsterdam, 13 januari 2021 – Er missen steeds meer belangrijke voedingsstoffen in het menu van kinderen. Door trends als light producten, plantaardig eten en het grote aanbod van bewerkte producten met te veel zout en suiker, lopen kinderen steeds meer kans op welvaartsziekten zoals bijvoorbeeld diabetes. Tegelijkertijd zijn ze daardoor minder beschermd voor virussen. De Schijf van Fief stelt dit aan de kaak en wil met een praktisch handboek voor ouders adviezen geven voor een gezond voedingspatroon voor opgroeiende kinderen in alle leeftijden. Auteur Cécile Scheele baseert het handboek op wetenschappelijk onderbouwde informatie en geeft praktische tips voor de samenstelling van de dagelijkse voeding.  Zij introduceert De Schijf van Fief, met een knipoog naar de bekende schijf van vijf. De schijf is een klok die aangeeft wat je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds het beste kan eten, en wat beter niet. Uitgaande van de optimale werking van het groeihormoon, één van de meest actieve hormonen bij kinderen.
 
In het handboek staat uitgebreide kennis over voedingstoffen die kinderen nodig hebben. Ongefundeerde meningen over eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels in voeding worden in een ander daglicht geplaatst. Scheele: “Met name de verhouding tussen eiwitten, vetten, langzame en snelle koolhydraten en het moment van de dag waarop je deze eet, vormen de oplossing voor de huidige gezondheidsproblemen door voeding. Ik pleit voor een vet en eiwitrijk ontbijt, met volle zuivelproducten, voor een goede, energierijke start van de dag, en vooral ook het laten staan van slechte voeding die veel wordt aangeboden in supermarkten. Daarnaast kunnen kinderen veel beter hun energie uit gezonde vetten halen dan uit koolhydraatrijke voeding.”
 
Het voedingspatroon van veel kinderen is uit balans. Bijzonder verontrustend is de snelle toename van obesitas bij kinderen. Neem nu het afgelopen jaar. Een op de vijf kinderen in Nederland is aangekomen als gevolg van de coronacrisis. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dit gemiddeld zelfs 40 procent, volgens onderzoek van het academisch ziekenhuis Maastricht UMC (2020). Ook krijgen mensen op steeds jongere leeftijd welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. ‘Gezonde’ voedingsadviezen van de afgelopen decennia zijn hier onder meer debet aan. Meer dan ooit is inzicht in gezonde voeding noodzakelijk. Auteur van ‘De Schijf van Fief’, Cécile Scheele licht toe: “Door corona is dit zelfs nog noodzakelijker geworden, ouders zijn veel thuis met het gezin, ze moeten thuisscholing geven en tegelijkertijd werken. Het is dan nog moeilijker om genoeg te bewegen en consequent te zijn als het gaat om een gezond voedingspatroon.
 
Verontrustende toename van obesitas
Tegelijkertijd zijn we ons het afgelopen jaar nog bewuster geworden van hoe kwetsbaar onze gezondheid is. Om ons weerbaar te maken tegen toekomstige virussen en de hard oprukkende welvaartziekten, is het van belang om kinderen vanaf jongs af aan een gezonde basis mee te geven.”
Juist kinderen vormen de basis voor verandering. Als zij al vroeg kennismaken met een goed voedingspatroon, hebben zij hier de rest van hun leven profijt van.”
 
Scheele vervolgt: “Ook zijn veel mensen de weg een beetje kwijt in alle voedingsadviezen. Mede door het internet worden we geconfronteerd met veel informatie, waarvan je niet meer weet wat gegrond is en wat niet. Voor veel ouders is het onduidelijk wat hun kind in welke fase van de groei aan voeding nodig heeft. De advertenties en reclames van aantrekkelijke, maar niet perse gezonde, producten vliegen je om de oren. Dat is de reden dat ik met mijn vader dit boek heb uitgebracht. Gebaseerd op zijn eigen onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken en die van collega wetenschappers. Gegoten in een toegankelijk en aantrekkelijk boek voor iedere ouder. Dit boek geeft ouders inzicht in hoe het lichaam van hun kind groeit en hoe je die groei ondersteunt met een gezond en evenwichtig eetpatroon. We willen met dit boek wetenschappelijk onderbouwde kennis over gezonde voeding voor opgroeiende kinderen toegankelijk, begrijpelijk en aantrekkelijk maken voor iedereen. En daarmee welvaartsziekten en een gebrekkige weerstand een halt toeroepen.”
 
Gezond vegetarisch eten voor kinderen
Ook staan er in De Schijf van Fief gerichte adviezen over de samenstelling van de dagelijkse voeding en praktische tips voor alle groeifasen, afgewisseld met expert talks, recepten, leuke (voorlees)verhalen en inspiratie om het kind bij dit voedingspatroon te betrekken. In het boek wordt speciale aandacht besteed aan een vegetarisch eetpatroon, gezien de groeiende populariteit voor een menu zonder vlees, en wordt noodzakelijke informatie verstrekt over hoe een ouder kan voorkomen dat het kind een tekort krijgt aan belangrijke voedingsstoffen. Kinderen hebben namelijk een andere verhouding aan voedingsstoffen nodig, dus speciale aandacht hiervoor is van groot belang van een uitgebalanceerd vegetarisch menu. Speciaal hiervoor is de Veggie Proteïne Index ontwikkeld, waarin ouders kunnen controleren of hun kind voldoende essentiële aminozuren binnenkrijgt, die nodig zijn voor een optimale groei.
 
De Schijf van Fief is o.a. verkrijgbaar via https://www.schijfvanfief.nl/het-boek en op bol.com. voor Euro 29,90. Het boek is gedrukt op oogstafval voor een zo laag mogelijke footprint.