Hét nieuwe antwoord op de burn-out: cyclisch werken

Amy komt met hét nieuwe antwoord op de burn-out cyclisch werken
Tilburg, 14 januari 2021 – Het is voor steeds meer vrouwen een uitdaging: het managen van hun energie en tegelijk hun drukke agenda naleven. De balans tussen deze twee is vaak ver te zoeken. Met als gevolg dat steeds meer (jonge) vrouwen zich onrustig en gestrest voelen, geen voldoening ervaren of zelfs in een burn-out terechtkomen. Amy Rietmeijer, voormalig Brand Manager bij een grote voedingsfabrikant, heeft hierop hét antwoord: cyclisch werken. Een nieuwe productiviteitsmethode voor ambitieuze en ondernemende vrouwen, Work.Your.Cycle, die uitgaat van werken met het eigen natuurlijke ritme dat ook terug te vinden is in bijvoorbeeld de seizoenen, de vrouwelijke cyclus en het bioritme.
 
De maatschappij waarin we leven wordt gezien als lineair en is gericht op steeds maar meer, beter en sneller. We lopen aan tegen overtuigingen als; ‘om succesvol te zijn moet je hard werken’ of ‘stilstand is achteruitgang’, we zijn vaak druk, ervaren veel afleiding en hebben daardoor regelmatig een gehaast gevoel. Veel productiviteitsmethodes van nu focussen zich daarom op het managen van je tijd. Dat kan en moet anders, vindt Amy Rietmeijer, oprichtster van Work.Your.Cycle, de eerste productiviteitsmethode die juist uitgaat van het managen van je energie.
 
Shift van lineair naar cyclisch werken
Rietmeijer wil vrouwen de shift laten maken van lineair werken naar cyclisch werken. Daarvoor haalt zij haar inspiratie uit de natuur: “Alles in de natuur is cyclisch en volgt hetzelfde patroon. Van opbouw naar afbouw en andersom. Maar we zijn het contact met onze natuur verloren en vinden het maar lastig om tijd in te plannen voor bijvoorbeeld reflectie en rust. Door je eigen natuurlijke ritme weer te vinden, te volgen en te leren werken met de unieke energie, krachten en valkuilen van de verschillende fasen, word je energieker en productiever. Als je cyclisch werkt heb je al die zelfhulpboeken die je vertellen hoe je je tijd moet indelen helemaal niet meer nodig,” aldus Rietmeijer.
 
Verschillende fasen
Rietmeijer geeft een concreet voorbeeld: “Je herkent het wel, denk maar eens aan de lente, waarin straks alles weer naar buiten komt en groeit. Dit seizoen, vergelijkbaar met de week na je menstruatie, is ideaal om je nieuwe businessideeën die ontstaan zijn in de rust van de winter of je menstruatiefase te onderzoeken en in te plannen. Maar ook de energie van de herfst: het moment waarop de bomen hun bladeren loslaten en ook jij de behoefte voelt om wat vaker binnen te blijven om terug te kijken op het afgelopen jaar, is heel voelbaar. In je vrouwelijke cyclus is dit de week vóór je menstruatie, de week waarin je je vaak wat onrustig voelt. Maak in deze fase eens ruimte voor reflectie. Keer naar binnen en durf los te laten wat niet meer voor je werkt.”
 
Rietmeijer merkt dat het probleem van onze huidige maatschappij onder andere is dat we fases overslaan. “Wanneer je de parallel met de seizoenen neemt, zie je dat we in projecten bijvoorbeeld vaak direct overgaan tot actie (actie is gerelateerd aan de zomer) zonder eerst te zorgen voor goede voorbereiding (lente) van ideeën. Ook is er als de actie heeft plaatsgevonden, weinig tijd voor reflectie (herfst) en  rust (winter). Maar ook het feit dat selfcare wordt gezien als beloning voor het afhebben van onze to-dolijst, wat natuurlijk nooit gebeurt, in plaats van als onderdeel van het ritme, maakt dat we steeds maar ‘aan’ staan. Hierdoor verliezen we het contact met onszelf, en lopen onszelf voorbij.”
 
Het nieuwe werken
Concreet leert Rietmeijer met haar Work.Your.Cycle methode vrouwen door middel van training en coaching hoe ze de verschillende cycli kunnen inzetten voor hun persoonlijke ontwikkeling, agendamanagement en dagindeling: “Door je natuurlijke ritme te volgen ontstaat er een heel nieuwe manier van werken die je niet alleen vertelt wat je mag doen, maar ook wanneer je dit het best kunt doen.” Deze combinatie maakt de methode volgens Rietmeijer uniek. Ze verwacht dat cyclisch werken hét nieuwe werken van de toekomst wordt. “Over een paar jaar is dit het nieuwe normaal. Het is namelijk hét antwoord op de burn-outmaatschappij waar we nog altijd in leven.”, besluit Rietmeijer.