Meer dan 50% van de Nederlanders vergeet buren te bedanken voor oppassen op huis en haard

Tijdens de vakantie

4-redenen-waarom-je-vaker-dank-je-wel-zou-moeten-zeggen

Hoevelaken, 11 juli 2018 – De zomervakantie is begonnen, en dus gaan we massaal met z’n allen op vakantie. Maar wat doen we met de hond, de kat of het konijn? En niet te vergeten, ook de planten hebben water nodig en we voorkomen liever een grote stapel post bij de voordeur als we terugkomen. Gelukkig zijn er genoeg buren, vrienden of familie die ons hier tijdens onze afwezigheid mee helpen. Vaak staan we er niet voldoende bij stil om die mensen te bedanken na afloop. Uit onderzoek* van de fabrikant van merci blijkt dat bedanken in meer dan de helft van de gevallen niet gebeurt en al helemaal niet met een cadeautje.

Opvallend detail: mensen van 45 jaar en ouder bedanken de huis(dieren)oppas significant vaker dan hun landgenoten jonger dan 45 jaar (57% versus 35%). Ook vrouwen zeggen vaker te bedanken voor het zorgen voor huisdieren, planten of post dan mannen (51% versus 44%).

Top 5 redenen om iemand te bedanken met een cadeautje

Het verzorgen van huis en haard tijdens vakantie is niet het enige waar Nederlanders elkaar voor kunnen bedanken. Volgens het bedankonderzoek van merci is dit de top 5 van gelegenheden waarop Nederlanders iemand bedanken met een cadeautje.

  1. Mensen om je heen bedanken die er voor je zijn als je ze nodig hebt (58%). Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat Nederlanders boven de 45 jaar vaker iemand bedanken die er voor ze is dan jongere Nederlanders (63% versus 51%). Ook vrouwen noemen deze gelegenheid vaker dan mannen (61% versus 55%).
  2. Wanneer iemand je post, planten of huisdier(en) verzorgt tijdens afwezigheid of vakantie (47%). Nog niet de helft van de Nederlanders zorgt voor een cadeautje om de huis(dieren)oppas te bedanken.
  3. Iemand bedanken voor zijn/haar hulp bij bijv. verhuizen of klussen (46%). Meer dan de helft van de mensen boven de 45 jaar (52%) geeft aan wel eens iemand te bedanken voor zijn of haar hulp rondom het huis. Mensen onder de 45 jaar doen dit significant minder vaak, slechts 38% geeft aan iemand anders voor hulp bij het verhuizen of klussen te bedanken met een cadeautje.
  4. Een vriend of vriendin bedanken dat hij/zij er is (41%). Minder dan de helft van de Nederlanders bedankt een vriend of vriendin omdat hij of zij er is. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar juist daarom mogen we elkaar wel wat vaker bedanken voor het feit dat iemand er simpelweg voor je is.
  5. (Groot)ouders of naaste familieleden bedanken dat ze er zijn/voor hulp (30%). Een derde van de Nederlanders bedankt regelmatig zijn of haar grootouders, ouders of andere naaste familieleden voor allerhande hulp.

Het begin van de zomervakantie is tegelijkertijd vaak het einde van het schooljaar. Niet meer dan 7% van de Nederlanders geeft aan de juf of meester voor het afgelopen schooljaar te bedanken met een cadeautje. Ook de luizenmoeder of klassenouder hoeft niet te rekenen op een bedankje. Slechts 6% van de Nederlanders bedankt ouders die extra helpen op school met een cadeautje. Jammer, want een cadeautje om iemand te bedanken is leuk en hoeft helemaal niet veel te kosten.

* Onderzoek naar het bedankgedrag van volwassen Nederlanders (n = 1035, CBS representatief op de variabelen leeftijd en sekse) in opdracht van merci.