Monsterboard voorziet grote rol voor chatbots, messaging apps en video bij sollicitaties

Smartphones van grote invloed op verwachtingen werkzoekenden

Social-media-smartphone-apps-online

Amsterdam, 2 januari 2018 – Smartphones zijn van grote invloed op de verwachtingen van werkzoekenden. Recruitmentplatform Monsterboard voorziet daarom in 2018 een sterk groeiende rol voor onder andere chatbots, messaging apps en video in het online sollicitatieproces. Millennials willen vooral snel, makkelijk en zonder al te veel persoonlijke gegevens te delen de eerste stap zetten in het sollicitatieproces. Uit onderzoek van Monsterboard* blijkt ook dat meer dan de helft van de kandidaten liever niet zelf op zoek gaat naar de juiste baan, maar gevonden wil worden op basis van hun interesses. Een derde van alle kandidaten en zelfs de helft van de 20 tot 30-jarigen is gefrustreerd dat openbare informatie niet beter wordt gebruikt om relevantere vacatures aan ze te tonen. Voor werkgevers betekenen de nieuwe behoeften van kandidaten een flinke omslag in hun manier van denken en het recruitment proces.

Werkgevers moeten veel meer op de persoon spelen
Meer dan 50% van de millennials geeft aan het eerste contactmoment graag meer gepersonaliseerd te willen, bijvoorbeeld via een video of persoonlijke chat. Maar 88% wordt daarentegen liever niet gebeld voordat ze wat verder zijn in het recruitmentproces. Maar ze willen bij voorkeur wel met een druk op de knop solliciteren. Sander de Bruijn, Marketing Directeur Monsterboard: “De grote uitdaging op dit moment, is dat werkgevers de ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. Kandidaten verwachten dat alles kan via mobiel, maar helaas worden zij in de praktijk nog regelmatig teleurgesteld als zij zich via hun smartphone oriënteren op een nieuwe baan of direct mobiel willen solliciteren. Tegelijkertijd is er een grote schaarste aan talent in de markt. Als een werkgever kan en wil investeren in het optimaliseren van zijn sollicitatieproces voor mobiel, dan wordt het vinden van talent voor hem ook stukken makkelijker.”

Recruitment trends 2018
In gesprekken met arbeidsmarktexperts verkende Monsterboard de trends in recruitment voor 2018 verder. Hieruit is de volgende top 8 ontstaan:

  • Mobiel solliciteren wordt de norm
  • Chatbots zijn een no-brainer
  • Recruitmentprocessen worden professioneler
  • Internationaal werven weer belangrijker
  • Programatic advertising breekt door
  • Big Data worden nog belangrijker
  • Meer video gebruik voor vacatures en employer branding
  • Geen ellenlange sollicitatieprocedures en snellere beslissingen

Lees een toelichting op deze trends.

Mobiel solliciteren én gerichte benadering

Werkgevers zullen dus meer moeten investeren in hun mobiele sollicitatieproces om te blijven meedingen voor de juiste kandidaten in de markt, maar volgens Monsterboard win je alleen daarmee de ‘War for Talent’ nog niet. Daarom introduceerde de recruitment site afgelopen september de premium job advertentie die automatisch getoond wordt aan gekwalificeerde kandidaten op Facebook, Instagram en Twitter op basis van hun interesses en vaardigheden. Sander de Bruijn: “Als kandidaten jou niet meer uit zichzelf opzoeken, zal je ze zelf moeten attenderen en confronteren met jouw organisatie en vacatures. En dan doe je op de plekken die ze met hun smartphone bezoeken; op social media en bijvoorbeeld ook op blogs die ze regelmatig bezoeken.”

Bij het plaatsen van een vacature zoekt de Monsterboard technologie direct naar kandidaten op Facebook, Instagram en Twitter, die voldoen aan de door de werkgever gestelde criteria. De vacature wordt automatisch verstuurd en prominent getoond op de tijdlijn van deze potentiële kandidaten en doorgeplaatst op meer dan 100 websites die die zij regelmatig bezoeken. Ook is er de nieuwe Monsterboard app waarmee kandidaten door te swipen direct kunnen solliciteren op een vacature.

* Onderzoeksbronnen: Monster Recruiting Trends Study i.s.m. University of Bamberg 2017, Thinkbox for Monster 2017, Focus Group KANTAR TNS – maart 2017.

Over Monsterboard
Monsterboard is onderdeel van Monster Worldwide, Inc. Monster is al ruim 20 jaar wereldwijd actief in meer dan 40 landen en marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Monsterboard is pionier in de recruitmentindustrie met geavanceerde technologie in carrièremanagement, recruitment en talentmanagement en biedt een breed scala intelligente, digitale, sociale en mobiele oplossingen aan. Monsterboard is in Nederland top 3 speler in de markt van recruitment websites in de branches ICT, Techniek en Commerciële functies.