Slimme Boefjes pleit voor intensievere samenwerking met gemeenten om jonge moeders nog beter te helpen

Stichting helpt in 2017 ruim 1400 jonge moeders met een babyuitzet

Slimme Boefjes levert record babydozen af

Amsterdam, 20 december 2017 – Stichting Slimme Boefjes heeft in 2017 opnieuw duizenden moeders geholpen om hun baby een onbezorgde start te geven. Er zijn in een jaar ruim 1400 StartKids met een babyuitzet uitgegeven. Slimme Boefjes breidt het aantal StartKids jaarlijks flink uit en stelt zichzelf ambitieuze doelen om steeds meer jonge ouders, die het op wat voor manier dan ook zwaar hebben, te kunnen helpen. Voor het komende jaar focust Slimme Boefjes op een intensievere samenwerking met gemeenten die vaak hun eigen beleid hebben om aanstaande ouders te helpen voor de komst van hun kind. Door samenwerking met gemeenten kunnen jonge ouders nog beter geholpen worden en is het ook mogelijk hen meer middelen in handen te geven en ze ook te helpen als het kind groter wordt.

1 op de 9 kinderen wordt in financiële armoede geboren
Er zijn in Nederland nog altijd duizenden (aanstaande) ouders die moeite hebben om hun aankomende kindje een goede start te geven. Dat kan komen door financiële, fysieke, psychische of organisatorische problemen. Landelijk gezien wordt 1 op de 9 kinderen in financiële armoede geboren. Stichting Slimme Boefjes wil met de uitgifte van de StartKid jonge ouders die een steuntje in de rug hard nodig hebben, zo goed mogelijk op weg helpen. 60% van de aanvragen voor de StartKids komt met ondersteuning van een zorgverlener en wordt daarmee helemaal gratis verstrekt. Voor de overige StartKids betalen jonge ouders slechts 17,50 euro. Daarvoor krijgen ze een volledige babyuitzet met maar liefst 100 items die door de kraamzorg wordt aanbevolen.

Meer ouders helpen door intensievere samenwerking met gemeenten
Bij veel gemeenten is er een breed aanbod aan hulpverlening waarbij een financiële bijdrage kan worden verstrekt aan burgers. Zo is er in Rotterdam bijvoorbeeld bijzondere bijstand van € 275,- voor aanstaande ouders voor de aanschaf van een babyuitzet. Bestuurslid van Slimme Boefjes Kitty Schieck: “Jonge ouders kunnen ook voor dit bedrag een baby uitzet aanschaffen. Deze baby uitzet heeft alleen 80% overlap met de StartKid die Slimme Boefjes aanbiedt. Als wij en de gemeente zouden samenwerken op dit vlak, dan zouden we meer kunnen doen voor ouders dan ze alleen ondersteunen in de periode dat het kindje nog klein is. En de ouders zouden dan naast de StartKid ook andere dingen kunnen aanschaffen zoals bijvoorbeeld een tweedehands kinderwagen of een wiegje.”

Goede start en hechting doet wonderen voor kind
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die zich goed hebben kunnen hechten aan een of meerdere personen in het eerste jaar van hun leven sociaal emotioneel beter functioneren dan kinderen die niet die mogelijkheid hadden. De kinderen met een goede hechting blijken beter te kunnen omgaan met tegenslagen, hebben een beter gevoel van eigenwaarde, zijn sociaal vaardiger, weerbaarder, leergierig en minder angstig. Schieck licht toe: “Door juist ouders te helpen in deze fase, vergroten we de kans dat de ouder zich volledig op zijn kleintje kan richten en er een goede hechting tussen ouder en kind ontstaat. En dat is het voornaamste doel van Slimme Boefjes.”

Over Slimme Boefjes
Slimme Boefjes is een stichting die louter met vrijwilligers werkt en gebruikt babygoed inzamelt om daarmee de StartKids samen te stellen. De StartKid bestaat uit babykleertjes en beddengoed, zorgvuldig bij elkaar gezocht en afgestemd op het seizoen waarin de baby geboren wordt. Daarmee ontvangt de moeder in één keer de volledige baby-uitzet zoals deze door de kraamzorg wordt aanbevolen. Dat is vaak een hele zorg minder.