Unieke filosofische blik op psychose in recent boek van Berry Vorstenbosch

Unieke filosofische blik op psychose in recent boek van Berry Vorstenbosch
Amsterdam, 27 mei 2021 – Berry Vorstenbosch geeft een unieke filosofische blik op een psychose in zijn debuut De overtocht. Het boek is geen roman of autobiografie maar een beschouwend schrijven over de psychoses die de auteur persoonlijk beleefde. In De overtocht probeert hij met de hulp van filosofen als Martin Heidegger, Jacques Derrida en René Girard meer grip te krijgen op wat er tijdens die specifieke periodes in zijn leven is gebeurd. Hij belicht met het boek niet zozeer de medische kanten van een psychose maar beschouwt vooral wat er tijdens een psychose allemaal gebeurt en hoe je kunt herkennen dat een psychose kan ontstaan. Het boek is met name interessant voor mensen met interesse in filosofie en psychologie, voor mensen die zelf een psychose hebben gehad of van dichtbij meemaakten bij dierbaren, maar ook voor mensen die werken in de (geestelijke) gezondheidszorg.  
 
In De overtocht beschrijft Berry Vorstenbosch zijn psychotische periodes als een reis naar een vreemd én gevaarlijk gebied waar grenzen en verschillen kunnen verdwijnen zoals het verschil tussen vervulling en verlangen en tussen kleine zorgen en grote paniek. De psychoses maakte hij mee in de periode dat hij volwassen werd en zijn hem altijd bij gebleven. De auteur deelt zijn ervaringen over waar zijn psychoses hem gebracht hebben. Zijn eerste psychose bracht hem in een psychiatrisch ziekenhuis. Alhoewel een volgende psychose daar opnieuw leek te eindigen, resulteerde deze uiteindelijk in een oversteek naar het christelijk geloof waar hij ook bij gebleven is.
 
Epidemieën, feedbackloops en psychoses
 
De auteur gaat in zijn boek ook in op contextwisselingen en momenten van volstrekte onzekerheid over het bestaan van de werkelijkheid. Speciale aandacht besteedt hij aan hoe een psychose het patroon van een feedbackloop heeft. Dat maakt zijn boek nu actueler dan ooit, omdat dit patroon ook aanwezig is in een epidemie. De auteur vertelt: “Psychoses worden vaak beschreven met metaforen van catastrofale gebeurtenissen, zoals lawines, kortsluitingen en wervelstormen. Bij een denker als René Girard staat de gewelds-escalatie centraal. Al deze verschijnselen volgen het patroon van een feedbacklloop. Dat we nu met corona echt zoiets aan de hand hebben, zorgt ervoor dat de belevingswereld van psychoten en ‘normale’ mensen dichter bij elkaar komen. Voor een gedeelte laat de werkelijkheid zich nu van een kant zien zoals die zich al eerder aan mensen in psychoses heeft gemanifesteerd.”
 
De overtocht is verkrijgbaar bij uitgeverij Lontano onder ISBN: 9789493219007 voor € 29,90 in paperback.
 
Berry Vorstenbosch (1959) publiceerde eerder over literatuur, filosofie en religie. Sinds 2010 maakt hij deel uit van organisaties die zich inzetten voor het verspreiden van het denkgoed van René Girard, in Nederland de Girard Studiekring en internationaal The Colloquium on Violence & Religion.
 
Beeldmateriaal en illustratiemateriaal van De overtocht bevindt zich niet in het boek zelf, maar op een ondersteunende website. Behalve afbeeldingen zijn daar ook filmpjes te zien. Met QR-codes die in het boek staan afgedrukt kan de lezer deze website met een smartphone of tablet bezoeken.