Video onmisbaar in zoektocht naar personeel

Authenticiteit is cruciaal in videovacatures

videovacature van Rosie Garcia
Amsterdam, 18 september 2019 – Bedrijven in Nederland kunnen in hun zoektocht naar personeel niet meer om video heen. Om de aandacht van werkzoekenden te trekken moeten bedrijven creatief en authentiek zijn, en daarvoor is in de krappe arbeidsmarkt van nu meer nodig dan alleen een platte vacaturetekst. Kandidaten laten zich eerder overtuigen door een videovacature, maar wel alleen als deze authentiek en oprecht is. Dat bleek op het Monster Studios Film Festival, dat gisteren werd gehouden in theater De Meervaart in Amsterdam.
Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Monsterboard om HR-experts bij te praten over de nieuwste recruitmentontwikkelingen. Er werd vooral veel gesproken over de noodzaak van het gebruik van video in het sollicitatieproces. Bedrijven worstelen steeds meer met het winnen van talent. Vooral de jongere kandidaten zijn tegenwoordig lastig te bereiken. Uit recent onderzoek van Monsterboard blijkt dat 80% van de werkzoekenden* een functieomschrijving beter zegt te begrijpen als deze wordt omschreven in een gesproken video. Dit geldt vooral voor jongere generaties zoals Millennials en Generatie Z, die veel vatbaarder zijn voor video dan oudere generaties.

Authenticiteit belangrijk

Voor deze jonge generaties hoort video bij hun dagelijkse mediagebruik, en zij weten dan ook als geen ander wat ze graag willen zien in een videovacature. Jort Wassenaar, Managing Director Monsterboard Benelux, Monster IE UK, licht toe: “Wij merken dat bedrijven alles uit de kast halen om de meest flitsende videovacature te maken. Maar wij adviseren juist: houd het dicht bij jezelf en doe je nooit mooier voor dan je bent. Werkzoekenden, en dan vooral Millennials en Generatie Z, prikken daar zo doorheen. Authenticiteit is cruciaal in video’s. Een videovacature werkt alleen als je een realistische weergave van je bedrijf neerzet. Gebruik dus echte werknemers en geen acteurs. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat het een professionele video is. Dat kan gewoon door te filmen met je smartphone op kantoor.”
Monsterboard biedt bedrijven sinds mei 2019 een oplossing om gemakkelijk, snel en professioneel videovacatures te maken en publiceren. Met de app Monster Studios kunnen HR-professionals met hun smartphone een video opnemen en bewerken. Wassenaar: “Bedrijven zien zeker de meerwaarde in van video in het recruitmentproces. Dat is een goede ontwikkeling, een videovacature geeft sollicitanten een veel betere indruk van de toekomstige werkplek en collega’s dan een paar bullet points in een vacaturetekst. Video zorgt er ook nog eens voor dat meer mensen je vacature zien: video’s scoren op Google over het algemeen beter dan tekst.”

Video inzetten in zoektocht naar personeel

Tijdens het Monster Studios Film Festival liet Monsterboard bedrijven zien wat ze concreet kunnen doen om geschikte werknemers te vinden én te houden. Het recruitmentplatform gaf de 200 aanwezige HR-experts dan ook diverse tips mee, vooral op het gebied van video. “Authenticiteit is belangrijk, maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten. Zorg ervoor dat de video niet te lang is, 1 à 2 minuten is perfect. Zorg er daarnaast voor dat de videovacature actiegericht is. Vertel wat je als bedrijf te bieden hebt, en welke stappen de kandidaat moet zetten als hij of zij geïnteresseerd is in de functie.” aldus Wassenaar.
* Onderzoek: Monster’s 2019 State of the Candidate
Downloads: