Werkzoekenden geloven in meerwaarde van video bij solliciteren

Amsterdam, 13 februari 2019 – Kandidaten zien een grote meerwaarde in de inzet van video bij sollicitaties. Niet alleen zien ze voordelen in het meesturen van een eigen video bij hun sollicitatie, omdat ze dan meer kunnen laten zien van hun karakter en interesses, ze zien ook kansen voor werkgevers om een betere en meer waarheidsgetrouwe indruk te geven van de potentiële werkplek waarop je terecht zult komen. Dat blijkt uit een serie kwalitatieve focusgroepen waarin Monsterboard in december 2018 werkzoekenden ondervroeg naar hun ervaringen met solliciteren.


Werkzoekenden hebben over het algemeen een negatieve houding tegenover het sollicitatieproces en tegenover de manier waarop werkgevers zichzelf en de functies in hun vacatures profileren, blijkt uit de focusgroep. Ze vinden dat vacatures vaak veel informatie bevatten die niet helpt en schatten in dat werkgevers dat doen omdat ze moeite hebben met het vinden van de juiste kandidaten. Aan de andere kant weten kandidaten vaak niet hoeveel ze van zichzelf moeten laten zien omdat ze ook niet afgewezen willen worden op bepaalde eigenschappen. Ze geven aan wel te denken dat video kan helpen om gemakkelijker op gesprek te komen als ze goed overkomen op beeld, dus ze zouden zeker overwegen om dit te proberen.

Met videosolliciteren vergroot je je kansen op een baan
Ulrich Biebaut, General Manager Monsterboard Benelux: “Ondanks dat de huidige arbeidsmarkt een werknemersmarkt is hebben werkzoekenden vaak het gevoel dat het lastig is om aan een nieuwe baan te komen. Soms ligt dat aan het gebrek aan werkervaring bij jongeren, of juist aan de leeftijd bij oudere kandidaten. Maar het kan ook zijn dat je naam of afkomst je parten speelt. Een begeleidende video kan dan zeker helpen om eventuele barrières bij werkgevers weg te nemen en sneller uitgenodigd te worden op gesprek.”

Videosolliciteren is een trend die al een aantal jaren gaande is, maar die dit jaar echt zal doorbreken voor zowel werkzoekenden als werkgevers, verwacht Monsterboard. Biebaut: “Voor bedrijven is het een mooie kans om zichzelf te profileren en via video te laten zien waar een werkzoekende komt te werken. Het is bijvoorbeeld veel sterker als een medewerker met enthousiasme vertelt over zijn baan en welke opleidingen hij allemaal gedaan heeft dan dat dit ergens op een website staat weergegeven als secundaire arbeidsvoorwaarde. Ook kunnen kandidaten steeds vaker met een persoonlijke video reageren op een vacature. Wij helpen werkzoekenden hiermee door ze tips en tricks te geven hoe ze een goede persoonlijke elevator pitch het beste kunnen opnemen.”

Webinars
Met een serie webinars die Monsterboard dit jaar organiseert hoopt het recruitmentplatform het negatieve gevoel dat werkzoekenden hebben tegenover het sollicitatieproces weg te nemen, en ook te laten zien dat solliciteren ook leuk kan zijn. De webinars behandelen diverse onderwerpen die te maken hebben met de zoektocht naar een baan, vaak in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. In een webinar op 20 februari 2019 geeft Monsterboard tips en tricks voor het inzetten van video tijdens het solliciteren met adviezen van ervaringsdeskundige Mourad El Moussati. Mourad stuurde ooit een sollicitatie uit naar wel tien stagebedrijven. Maar toen hij bijna geen reactie kreeg is hij op zoek gegaan naar antwoorden. Het antwoord vond hij in een positieve instelling en door te solliciteren met een video van zichzelf waarmee hij wel uitgenodigd werd voor gesprekken.

Mourad el Moussati
Mourad el Moussati spreekt woensdag 20 februari in een webinar van Monsterboard over zijn ervaringen met arbeidsdiscriminatie en geeft tips & tricks hoe je als werkzoekende wél voor een gesprek wordt uitgenodigd.