5 insights over PR na exchange in Ierland

5 insights over PR na exchange in Ierland

In juni 2024 vertrok PR consultant Judith naar ons IPREX partnerbureau Walsh:PR in Dublin voor een kijkje achter de schermen van PR in Ierland. Ze liep een week mee met de Ierse PR-professionals en wisselde kennis en expertise uit over mediarelaties, communicatiestrategieën, issue- en crisis management en influencer management. Naast het bijwonen van meetings en brainstormsessies was er ook ruimte voor een diepe duik in de Ierse cultuur en natuur. “Ieren slagen met vlag en wimpel voor de titel ‘most friendly people in the world!”, als je het aan Judith vraagt. In deze blog vertelt ze meer over wat haar is opgevallen tijdens deze uitwisseling.

Walsh:PR is een strategisch PR bureau met effectieve campagnes die bijdragen aan reputaties en merken en bedrijven verbinden met hun doelgroepen. Het Ierse bureau is gespecialiseerd in PR voor opdrachtgevers met de focus op voeding, gezondheidszorg, goede doelen en duurzaamheid. Het bureau lijkt wat betreft opdrachtgevers, grootte en werkzaamheden op De Bruijn PR en is daarom erg interessant voor een uitwisseling. Deze uitwisseling bracht me tot de kern van PR en zet mij als PR consultant weer aan het denken over ons mooie vakgebied.

Een paar dingen die opvallen:

  • Mediarelaties. Een PR bureau staat door zijn mediarelaties. Dat is een feit. Door op de hoogte te zijn van het nieuws en dagelijks alle kranten, nieuwssites en vakmedia online en in print door te nemen weten wij als PR-professionals wat er speelt en welke journalist of redacteur we moeten hebben voor een bepaald onderwerp. Dat is in Ierland en Nederland niet anders. Daarnaast vullen wij onze mediarelaties aan met een online persdatabase Smart.PR waarin alle contacten in Nederland gecategoriseerd zijn op onderwerp. In Ierland worden vergelijkbare tools gebruikt. Persoonlijke connecties spelen in beide landen een cruciale rol bij het succesvol benaderen van de media.

 Deze uitwisseling bracht me tot de kern van PR en zet mij als PR consultant weer aan het denken over ons mooie vakgebied”

  • Communicatie strategie. Bij alles wat we als PR professionals doen houden we het gemeenschappelijke doel in gedachten: waarom doen we het en waar draagt deze actie aan bij? Alle PR werkzaamheden sluiten op deze manier aan bij het verbinden van het publiek met een merk of organisatie. Om een goede strategie op te stellen is het belangrijk om eerst de doelen van de opdrachtgever helder te krijgen. Dat is hier en in Ierland hetzelfde. Het is voor ons de kunst om de PR activiteiten altijd te laten bijdragen aan de doelstellingen. Zo creëren we een PR aanpak die de juiste doelgroep bereikt.
  • Issue- en crisis management. De reputatie of geloofwaardigheid van opdrachtgevers kan aangetast worden door plotselinge negatieve gebeurtenissen. In de rol van PR consultant proberen wij de impact van een negatieve gebeurtenis op een merk of organisatie zoveel mogelijk te verkleinen. Zo kun je niet altijd voorkomen dat iets in het nieuws komt maar wel hoe het in het nieuws komt. Door regie te nemen op de boodschappen, zorgen we ervoor dat onze opdrachtgevers zo goed mogelijk door een crisis komen.
  • Influencer management. Het influencer landschap is in Ierland heel anders dan in Nederland, maar de werkzaamheden voor influencer management zijn wel vergelijkbaar. Denk aan coördinatie van (on)betaalde samenwerkingen, beoordelen van content, monitoren en community management. Het influencer landschap is anders omdat Ierland slechts 5 miljoen inwoners heeft, ondanks dat het land bijna twee keer zo groot is dan Nederland. Daarom is het lastig om influencers per niche te vinden omdat de poel om uit te vissen gewoonweg niet zo groot is. Dat is in Nederland anders: met bijna 18 miljoen inwoners ligt het percentage influencers logischerwijs ook hoger. Bovendien hebben we in Nederland influencers die focussen op allerlei niche onderwerpen, zoals bijvoorbeeld: astrologie, snacks, spiritualiteit, vegan lifestyle, yoga, seks, duurzaamheid en ik kan nog wel even doorgaan. Wat opvalt is – en dat geldt weer voor beide landen, dat als de match tussen influencer en het merk goed is voor een samenwerking het aantal volgers niet meer uit maakt.

Na een inspirerende week in Dublin met Walsh:PR, ben ik als PR consultant teruggekeerd naar Nederland met een frisse kijk op ons vakgebied. Deze uitwisseling heeft mij laten realiseren dat mediarelaties, communicatiestrategieën, issue- en crisismanagement en influencer management essentiële pijlers in PR zijn, zowel hier als in Ierland.

Mocht je het interessant vinden om meer te horen over internationale PR en de mogelijkheden van het IPREX netwerk waar wij als bureau lid van zijn, neem dan gerust contact met ons op.