Diëtisten verontrust: voedingsadviezen van influencers vormen risico voor gezondheid

Influencer maakt foto van eten
Amsterdam, 15 september 2021 – De deskundigen van het platform Gezondeten.nl maken zich zorgen over de ongefundeerde voedingsadviezen die te vinden zijn op social media. Deze worden vaak gegeven door influencers die daar niet voor opgeleid zijn, en kunnen dan ook een risico vormen voor de gezondheid. Ze zijn vooral bezorgd over de jongere generatie, die opgroeit met een verkeerd beeld over wat een gezond voedingspatroon is. Gezondeten.nl pleit voor toegankelijkere en eenvoudigere informatievoorziening omtrent voeding en gezondheid voor jong en oud om onjuiste informatie de wereld uit te helpen.

‘Eet helemaal geen vetten meer’ en ‘Verwijder alle koolhydraten uit je eetpatroon’. Voorbeelden van voedingsadviezen die door influencers op social mediakanalen als waarheid worden verkondigd in plaats van als mening. Influencers hebben grote groepen volgers, waaronder veel jongeren, die deze meningen ook voor waar aannemen met alle gevolgen van dien.

Acht van de negen influencers verkondigt onwaarheden over voeding

Martijn Pothof, initiatiefnemer van Gezondeten.nl, is verontrust over deze ontwikkeling: “Veel mensen noemen zich tegenwoordig voedingsexpert, denk aan foodbloggers, BN’ers, fitgirls en andere influencers. De adviezen die zij geven op Instagram, TikTok en Snapchat zijn vaak eenvoudig en meestal niet juist of helemaal niet onderbouwd. Onderzoek bevestigt dit ook, zo toonde de University of Glasgow in 2019* al aan dat maar liefst acht van de negen influencers op social media onwaarheden verkondigen als het gaat om diëten en gezonde voeding. Ze presenteren meningen als feiten en noemen geen referentie of bron voor hun claims.”

Pothof ziet dat de zogenoemde adviezen op social media vaak onderhevig zijn aan trends en niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon op de lange termijn. “Goede voeding vormt juist zo’n belangrijke basis voor je gezondheid de rest van je leven,” aldus Pothof. “Zo is een glutenvrij dieet de gezonde keuze voor iemand met een glutenintolerantie. Maar voor iemand die dat niet heeft is zo’n advies juist totaal overbodig en is het niet gezonder om glutenvrij te eten, sterker nog je kan er darmklachten of een energietekort aan overhouden.”

Gezondheidsrisico voor jongeren

De deskundigen en diëtisten van Gezondeten.nl zien onjuiste voedingsadviezen als een groot risico voor de gezondheid, vooral voor jongeren. Pothof: “We willen daarom meer diëtisten en voedingswetenschappers oproepen om online de dialoog aan te gaan. Wij weten echter hoe lastig het is om bijvoorbeeld als diëtist online echt impact te maken op grotere schaal. Daarom hebben wij destijds besloten om de krachten van meer dan dertig voedingsprofessionals te bundelen op Gezondeten.nl. Als collectief kunnen we wel impact maken en mensen op een goede en juiste manier voorlichten. Zonder goede informatievoorziening groeit er een hele generatie op die geen idee heeft hoe een goed en gebalanceerd voedingspatroon eruitziet en dat is echt zorgwekkend,” concludeert Pothof.