Door vondst censuursoftware sterke toename vraag naar open source besturingssysteem voor mobiele telefoons

Door vondst censuursoftware sterke toename vraag naar open source besturingssysteem voor mobiele telefoons
Amsterdam, 12 oktober 2021 – Na recente berichtgeving over mobiele telefoons van smartphonefabrikant Xiaomi die vermelden dat het bedrijf data van gebruikers verzamelt en dit naar buitenlandse servers zou sturen, ontvangt de UBports Foundation steeds meer aanvragen van organisaties die interesse tonen in hun open source software voor mobiele telefoons. De UBports community biedt met het op Linux gebaseerde mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch een onafhankelijk mobiel besturingssysteem, als alternatief voor Android en iOS. Na kamervragen over de censuursoftware, stijgt het aantal organisaties dat informatie wil over Ubuntu Touch hard, met name vanuit de overheidssector.
 
De onafhankelijke UBports community, die vanaf 2017 verantwoordelijk is voor de doorontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch, is de afgelopen jaren flink gegroeid. UBports vindt het belangrijk dat er keuzevrijheid is voor smartphone-gebruikers die behoefte hebben aan een veilig alternatief besturingssysteem. Ubuntu Touch is gebaseerd op het open source-systeem Linux.
 
Kamervragen over security
Xiaomi telefoons zouden niet alleen data vergaren, maar ook beschikken over een contentfilter,  blijkt uit onderzoek van de regering in Litouwen. De contentfilter hanteert een ongewenste-woorden-lijst die in Nederland uitstaat maar in sommige andere landen aan. Experts van de Litouwse overheid zeggen dat deze filters op afstand kunnen worden aangezet. Als een gebruiker woorden typt die ‘ongewenst’ zijn, dan wordt er door het apparaat een verbinding gemaakt met servers die zich buiten de EU bevinden. De uitkomsten van dit onderzoek leidden deze week tot kamervragen aan demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het gebruik van Xiaomi-telefoons door Nederlandse overheidsinstanties. Ook werd de vraag gesteld of er een onderzoek naar de aanwezigheid van censuursoftware op de smartphones kan worden uitgevoerd.
 
The UBports community kreeg voorheen al veel aanvragen van overheidsinstanties uit zowel Nederland als Europa, maar deze namen de afgelopen week sterk toe. Jeroen Baten, operationeel marketing manager van de UBports Foundation: “We ontvingen meer dan een gemiddeld aantal informatieaanvragen over ons mobiele besturingssysteem. We zijn daar heel blij mee. Tenslotte willen we het doel bereiken dat iedereen vrij is om alle door onze community gemaakte open source software zonder beperkingen te gebruiken. Vooral voor organisaties waar vertrouwelijkheid van informatie bovengemiddeld belangrijk is, biedt ons besturingssysteem een heel goed alternatief, dat ook nog eens meer digitale autonomie geeft.”
 
Wereldwijde aanbieders van Ubuntu Touch uitbreiden
De inspanningen van UBports hebben er toe geleid dat Ubuntu Touch momenteel diverse modellen smartphones en tablets ondersteunt. Het streven is het aantal devices dat Ubuntu Touch pre-installed aanbiedt, de komende tijd verder uit te breiden. Baten: “Ons doel is om in 2026 een substantieel aantal wereldwijde gebruikers van Ubuntu Touch te hebben. Doordat Ubuntu Touch gebaseerd is op Linux en geheel open source is met een superkritische community als achterban, bieden we een veilig alternatief voor Google en Apple.”
 
Dat de interesse voor een alternatief mobiel besturingssysteem stijgt, blijkt onder andere uit het feit dat de UBports website maandelijks tussen de 30.000 en 60.0000 bezoekers trekt en dat de 13 forums van de foundation per maand 1.2 miljoen views krijgen. Goed nieuws is ook dat er gemiddeld 40-70 developers per jaar meewerken aan de doorontwikkeling en dat er zich maandelijks 5-10 vrijwilligers aanmelden om een bijdrage te leveren. De UBports community zoekt doorlopend nieuwe funding en developers om haar doelen te realiseren.