Fans van top 3 voetbalclubs in eredivisie betalen het meest voor wedstrijdshirts

FC Utrecht dames shirt
Purmerend, 6 september 2022 – Fans van de top 3 Nederlandse voetbalclubs (Ajax, Feyenoord en PSV) zijn het meeste geld kwijt om zich in hun clubkleuren te kunnen hullen: zo’n 90 euro per shirt, zonder bedrukking (20 euro extra). Het goedkoopst uit zijn fans van Fortuna Sittard, die al voor 59,95 euro (74,95 met bedrukking) in een passende outfit het stadion in kunnen. Dat blijkt uit onderzoek van Wedbureaus.nl naar de prijzen van wedstrijdshirts van voetbalclubs in de eredivisie.

In het onderzoek is gekeken naar de retailprijzen van thuisshirts, uitshirts en juniorshirts in de officiële fanshops van de voetbalclubs die actief zijn in de eredivisie. Gemiddeld moet een volwassen fan voor een thuisshirt van zijn of haar favoriete eredivisieclub 73,30 euro neertellen. De prijzen voor thuisshirt voor kinderen liggen iets lager: gemiddeld 61,65 euro. De prijs van een extra bedrukking (naam en rugnummer) is gemiddeld 16,50 euro. Opvallend: slechts twee voetbalclubs in Nederland (Ajax en FC Utrecht) bieden een speciaal voor vrouwen gemaakt wedstrijdshirt aan. Gezien de stijgende populariteit van het vrouwenvoetbal verwacht Wedbureaus dat dit in de toekomst wel zal veranderden.

Het onderzoek keek ook naar de diverse leveranciers van de shirts. De 18 eredivisieclubs hebben samen maar liefst elf verschillende shirtleveranciers, waarbij Nike, Robey, Stanno en Adidas samen meer dan de helft van de geleverde shirts voor hun rekening nemen. Een ander opvallend gegeven dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat op de shirts van drie eredivisieclubs (Fortuna Sittard, AZ en FC Volendam) het logo van een gokbedrijf als sponsor prijkt. Aangezien de Nederlandse overheid steeds strengere regelgeving doorvoert als het gaat om het reclame maken voor gokbedrijven, verwacht Wedbureaus dat dit op termijn gaat veranderen.

Voor een overzicht van alle prijzen van eredivisie shirts: https://wedbureaus.nl/prijsindex-wedstrijdshirts-eredivisie/