Nationale Vuurwerk nog spectaculairder door muziek van Rotterdams Philharmonisch Orkest

Georganiseerd vuurwerk krijgt steeds meer maatschappelijke rol

Rotterdam, 30 november 2018 – Het Nationale Vuurwerk, dat elk jaar plaatsvindt op de Erasmusbrug in Rotterdam met Oud & Nieuw, krijgt dit jaar spectaculaire muzikale begeleiding van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO). Het orkest, dat dit jaar 100 jaar bestaat, heeft een speciale compositie opgenomen die het vuurwerk zal begeleiden. De muziek is gemaakt door Mike Schäperclaus, Joos van Leeuwen en Andre Heuvelman en zal in totaal 16 minuten te horen zijn, 6 minuten voor 00.00 uur en 10 minuten erna. Het Nationale Vuurwerk krijgt in Rotterdam een steeds belangrijkere rol, onder andere vanwege de positieve bijdrage aan de veiligheid, de sociale verbondenheid en de enorme stimulans van het toerisme rondom de jaarwisseling. Het vuurwerk is in 2007 geïnitieerd door evenementenbureaus Fjuze en JMR.

Tweede keer Nationale Kindervuurwerk
Dit jaar vindt de grootste en meest spectaculaire vuurwerkshow van Nederland al voor het twaalfde jaar op rij plaats op de Erasmusbrug. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf de brug en een ponton, en is vanaf de kades rondom de Erasmusbrug vrij toegankelijk te bekijken. Ook dit jaar worden er weer tienduizenden bezoekers verwacht die samen aftellen naar 2019. Om precies 00.00 uur barst het vuurwerk los en zal het ook live te volgen zijn op de RTL-kanalen RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8. Het Nationale Vuurwerk wordt gepresenteerd door Ruben Nicolai. Eerder die avond wordt voor het tweede jaar op rij ook het Nationale Kindervuurwerk afgestoken om 19.10 uur. Daarvoor worden dit jaar weer 5.000 kinderen verwacht. Het NOS Jeugdjournaal doet live verslag vanaf de locatie van het Nationale Kindervuurwerk.

Rol gezamenlijk vuurwerk steeds belangrijker
Het Nationale Vuurwerk is een alternatief voor mensen die zelf liever geen vuurwerk willen afsteken, maar wel van spectaculair vuurwerk houden. Een trend die met het jaar groter wordt. Klaas Rohde, directeur van Fjuze: “Steeds minder mensen willen zelf afsteken, ze laten dit liever over aan professionals. Een stuk veiliger en minder belastend voor het milieu.” Niet alleen voor bezoekers is het Nationale Vuurwerk een leuk en veilig alternatief, ook voor een stad kan georganiseerd vuurwerk veel betekenen. Rohde: “Het geeft een enorme impuls aan de Citymarketing van Rotterdam. Alle hotels en feestjes rondom de Erasmusbrug zijn weken van te voren uitverkocht. Wat dat betreft is het evenement echt een uithangbord voor de stad. Daarnaast maakt georganiseerd vuurwerk de stad ook veiliger. Het is mooi om te zien dat dit event invloed heeft op de hele Rotterdamse economie en mensen samenbrengt. Daarmee is het Nationale Vuurwerk eigenlijk veel meer dan alleen een mooie vuurwerkshow.”

Krachtige symfonische muziek versterkt het kleurrijke vuurwerk
De kracht van symfonische muziek past met al zijn kleurwerk perfect bij het grootse vuurwerk in het kleurrijke Rotterdam. De muziek is speciaal gecomponeerd voor het vuurwerk met grote uithalen, flinke knallen en wisselende tempo’s. 75 orkestleden van het jarige Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn hierbij betrokken. Het orkest speelt tijdens de jaarwisseling niet live. De muziek is op 30 november opgenomen en het vuurwerk wordt gemonteerd op de muziek. Andre Heuvelman, van het RPhO: Het is best spannend voor ons om de dirigent en het orkest precies zo te timen dat muziek en vuurwerk samenkomen en toe te werken naar het hoogtepunt, zowel naar de knal van elke pijl als naar de daadwerkelijke jaarwisseling om 00.00 uur . Met de beelden van het jaaroverzicht van 2018 wordt dit een symfonie op zich. Een uitdaging die wij als orkest graag zijn aangegaan.“

Een exclusief feest op de kade
Het Nationale Vuurwerk wordt georganiseerd door evenementenbureaus Fjuze en JMR. Dit jaar wordt voor het eerst ook een feest georganiseerd in een grote tent aan de kade. Klaas Rohde: “Voor het feest zijn kaarten online beschikbaar. Je staat op de beste plek van Rotterdam met Oud & Nieuw. De tent heeft aan één kant een glazen wand waardoor je letterlijk vooraan staat bij het Nationale Vuurwerk!”

Het Nationale Vuurwerk

Het Nationale Vuurwerk in 2017. Het Nationale Vuurwerk, dat elk jaar plaatsvindt op de Erasmusbrug in Rotterdam met Oud & Nieuw, krijgt dit jaar spectaculaire muzikale begeleiding van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het orkest, dat dit jaar 100 jaar bestaat, heeft een speciale compositie opgenomen die het vuurwerk zal begeleiden. Het georganiseerde vuurwerk, in 2007 geïnitieerd door evenementenbureaus Fjuze en JRM, krijgt in Rotterdam een steeds belangrijkere rol, onder andere vanwege de positieve bijdrage aan de veiligheid.