Nederland en Vlaanderen lopen storm voor slimme stomer

Foodtech start-up Mealhero stomer voor drukbezette millennial

Mealhero stomer

Gent, 8 november 2017 – De foodtech start-up Mealhero brengt een slimme stomer op de markt die het gemak van een afhaalmaaltijd combineert met het gezonde van een foodbox – op het lijf geschreven van de drukbezette millennial die snel én gezond wil eten. De slimme stomer herkent de vriesverse ingrediënten die in een maaltijdbox aan huis geleverd worden aan het slimme label en bereidt ze in 20 à 30 minuten, zonder tussenkomst van de gebruiker. Mealhero zet zo de diepvriesmaaltijd terug op de kaart. Met de 200 beschikbare ingrediënten zijn tot 700 verschillende maaltijden mogelijk. Met de Kickstarter-crowdfundingcampagne, die het afgelopen zaterdag lanceerde, haalde het ondertussen al 36.586 euro op – 53% van het beoogde bedrag om de productie van de slimme stomer op te starten. Slechts twee uur had Mealhero nodig om 30% (ofwel 20.000 euro) van het doelbedrag binnen te halen. De crowdfundingcampagne loopt tot en met 4 december.

Eten anno 2017

Mealhero speelt in op de behoeften van drukbezette millennials die ’s avonds niet nog een half uur achter de kookpotten willen staan of hun toevlucht willen nemen tot een afhaalpizza, maar wel lekker en gezond willen eten. Het is het geesteskind van Anton Claeys, Steven Debaere en Jeroen Spitaels die elkaar leerden kennen aan de Vlerick Business School in 2014. Het idee ontstond uit hun eigen ervaring. “We waren altijd tegen elkaar aan het klagen dat we geen tijd of zin (in kookfiasco’s) meer hadden als we ’s avonds laat thuiskwamen, maar ook niet in de zoveelste ongezonde afhaalmaaltijd. Iets wat we ook in onze omgeving hoorden. Mealhero speelt precies daarop in”, aldus CEO Jeroen Spitaels. „In een wereld waarin we bellen met ons horloge en auto’s zelfstandig rijden, is het een logische volgende stap dat slimme technologie ook een rol gaat spelen op het gebied van onze voeding.”

Slimme stomer voor millennials

De slimme stomer neemt het volledige kookproces uit handen: het herkent de ingrediënten aan het slimme label dat verbonden is met het unieke stoomprofiel van het ingrediënt in de Mealhero cloud en bereidt ze vervolgens in 20 à 30 minuten. Het bevat drie compartimenten voor vlees, vis of een vegetarisch alternatief, groenten en koolhydraten, die elk over een eigen verwarmingselement beschikken. Op die manier kunnen ze apart perfect bereid worden en toch op hetzelfde moment klaar zijn. De gebruiker kan in de tussentijd snel douchen, zijn mails checken of televisie kijken. De bijhorende smartphone-app laat weten wanneer de maaltijd klaar is en doet ook maaltijdsuggesties op basis van je voorkeuren en ingrediëntenvoorraad. “Diepvriesmaaltijden zijn lang ondergewaardeerd, maar met mealhero zetten wij ze terug op de kaart”, aldus CEO Jeroen Spitaels. “Ik ben opgegroeid in het voedingsbedrijf van mijn familie en het hele proces heeft me altijd gefascineerd. Stomen is de ideale technologiekeuze, omdat je in geen tijd een volledige maaltijd kunt klaarmaken en het stomen van vriesverse ingrediënten erg gezond is. Er is bovendien eindeloze variatie mogelijk: met de op dit moment 200 beschikbare ingrediënten kun je zo‘n 700 verschillende maaltijdopties bereiden.”

Crowdfundingcampagne

Sinds zaterdag 4 november kunnen geïnteresseerden in Vlaanderen en Nederland intekenen op het Kickstarter-crowdfundingplatform. Het doel is om 65.000 euro op te halen en zo de productie van de slimme stomers op te starten, de voedingsproductie uit te breiden en alles tot bij de eerste mealheroes te brengen. Zij zullen vanaf 1 september 2018 beleverd worden. Een gouden vuitstregel in crowdfunding stelt: haal 30% bij elkaar in de eerste twee dagen. De Gentse starters haalden al 30% (ofwel 20.000 euro) van het doelbedrag bij elkaar in de eerste twee uur. Een belangrijke mijlpaal die de trend zet voor de rest van de campagne. “Om dit te behalen hebben we twee maanden volop campagne gevoerd; we hebben bij mensen thuis en bedrijven dagelijks Mealhero gedemonstreerd én laten proeven”, aldus Jeroen. “Een zeer intensief traject maar de enige manier om dicht bij onze fans van het eerste uur – de mealheroes – te komen.” De volgende mijlpaal is nu richting de 100% vóór 4 december. Het openiningsweekend werd afgeklokt boven de 50% (ofwel 34.000 EUR).

Over Mealhero

Mealhero is een Gentse foodtech startup die het maaltijdproces volledig heruitvindt door mensen thuis van een gezonde en smaakvolle maaltijd te voorzien met minimale moeite. Door het combineren van een slimme stomer, aan huis geleverde vriesverse ingrediënten en een handige app in een allesomvattende oplossing gaat mealhero verder dan traditionele maaltijdboxen. Door een slim label op de voedingsverpakking herkent de stomer de ingrediënten en weet hij hoe ze te bereiden tot een lekkere en gezonde maaltijd. Mealhero is onderdeel van het imec.istart incubator programma. Vanaf 4 november wordt de slimme kooktechnologie met maaltijdboxservice in voorverkoop aangeboden in België en Nederland via het Kickstarter-crowdfundingplatform.